ua en ru

Рада ухвалила закон про технічні регламенти та оцінку відповідності

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 1065 "Про технічні регламенти та оцінку відповідності". За відповідне рішення проголосували 251 нардеп з 226 мінімально необхідних.

Як повідомила автор законопроекту - народний депутат з фракції "Батьківщина" Олександра Кужель, даний законопроект зобов'язує прийняти повний перелік технічних регламентів.

"Це дуже тяжкий технологічний законопроект, але дуже необхідний як третя остання складова європейської інтеграції технічних регламентів, сертифікацій відповідності України при адаптації до Європейського союзу", - повідомила вона.

Також за її словами, даний закон дозволяє підприємцям самостійно проводити оцінку небезпечності продукції.

"Цим законом передбачається залежно від вашої небезпечної продукції, якщо вона невелика, ви своїм підприємством оцінюєте її небезпеку і якість перевіряєте відповідність, якщо велика небезпеку несе ваша продукція, то ви звертаєтесь до фахівців", - заявила Кужель.

"Крім того, ми відміняємо з вами устарівший дикрет 1993 року і залишається діяти тільки уже нова система стандартизації і сертифікації України", - додала вона.

Як зазначили члени комітету з питань промислової політики та підприємництва у своєму висновку, цей закон створить сприятливі умови для розроблення, прийняття та застосування технічних регламентів і передбачених ними процедур оцінки відповідності з метою подальшої адаптації національного законодавства у сфері технічного регулювання до законодавства Європейського союзу.

Нагадаємо, МЕРТ заявив, що переважна більшість технічних регламентів, передбачених угодою про асоціацію України з Євросоюзом, вже прийняті.