ua en ru

Рада ухвалила закон про санкції

Народні депутати підтримали у другому читанні урядовий законопроект № 4453а "Про санкції".

Народні депутати підтримали у другому читанні урядовий законопроект № 4453а "Про санкції". За відповідне рішення проголосували 244 нардепи.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, представляючи цей документ до парламенту повідомив, що із переліку санкцій, які були передбачені законопроектом, вилучено деякі спірні пункти, зокрема про можливість обмеження та припинення надання послуг поштового зв'язку, заборону та обмеження теле- і радіотрансляцій, обмеження або припинення діяльності засобів масової інформації, обмеження та заборону виробництва друкованих ЗМІ та інших інформаційних матеріалів.

"Ми вважаємо, що такі рішення можуть прийматися виключно судами України відповідно до законів і Конституції", - підкреслив він.

Згідно із законом, спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) можуть застосовуватись з боку України по відношенню до іноземної держави, іноземної юридичної чи фізичної особи, юридичних осіб - нерезидентів. Закон не буде стосуватися громадян України.

Пропозиції щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій виносяться на розгляд Ради національної безпеки та оборони України Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України, Національним банком України, Службою безпеки України.

"Рішення щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій приймається Радою національної безпеки та оборони України та вводиться в дію указом Президента України у встановленому законом порядку і є обов'язковим до виконання", - йдеться у документі.

Як заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час обговорення даного законопроекту в комітетах ВР, було прийнято рішення про те, що указ Президента України про введення санкцій буде затверджуватися Верховною Радою України.

"Рада отримає повноваження на схвалення указу Президента України про введення санкцій проти країн і невизначених суб'єктів", - сказав Яценюк.

Підставами для застосування санкцій є: дії іноземної держави, іноземної юридичної чи фізичної особи, інших суб'єктів, які створюють реальні та потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України, її економічній самостійності та/або порушують права і свободи людини і громадянина, інтереси суспільства та держави, призводять до окупації території, експропріації чи обмеження права власності, завдання майнових втрат, створення перешкод для сталого економічного розвитку, повноцінного здійснення громадянами України належних їм прав і свобод; резолюції Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй; рішення та регламенти Ради Європейського союзу; факти порушень загальної декларації прав людини, Статуту Організації Об'єднаних Націй.

Як зазначив Яценюк, уряд вже підготував список з 172 громадян Російської Федерації і громадян інших держав, які підривають територіальну цілісність і незалежність України, і 65 переважно російських компаній, які фінансують тероризм і підтримували анексію Криму.