ua en ru

Рада прийняла закон про місцеві вибори

Рада прийняла закон про місцеві вибори Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 257 нардепів

Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроект № 2831-3 " Про місцеві вибори". За відповідне рішення проголосували 257 нардепів при 226 мінімально необхідний.

Авторами законопроекту № 2831-3 виступили депутати Вадим Денисенко, Сергій Алєксєєв, Ігор Попов, Юрій Чижмарь, Олена Ледовських.

Перед голосуванням за цей документ депутати підтримали процедуру ad hoc щодо розгляду цього законопроекту у другому читанні без поправок , тільки з урахуванням поправок профільного комітету.

Голова комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич заявив, що за результатами розгляду 1548 поправок, які були внесені до другого читання від 65 нардепів, були враховані наступні поправки.

"В результаті домовленостей комітет підтримав пропозицію щодо вилучення з переліку суб'єктів виборчого процесу виборчих блоків", - сказав голова профільного комітету Руслан Князевич.

Також, за його словами, шляхом консенсусу політичних партій домовлено щодо закріплення так званої закритої частини виборчого списку по одному лідеру цього виборчого списку.

"Право висування на виборах мають партії, які зареєстровані - не пізніше як за 365 днів до дня виборів та змінили назву не пізніше ніж 180 днів до дня виборів", - сказав Князевич, але у результаті обговорення ця норма була вилучена з закону.

В перехідних положеннях до законопроекту зазначено, що чергові місцеві вибори на території АР Крим та на території Донецької, Луганської областей призначені на 25 жовтня 2015 р. не проводяться у зв'язку зі здійсненням Російською Федерацією тимчасовою окупацією та збройною агресією проти України, та неможливості забезпечення дотримання стандартів проведення виборів.

Крім того, як сказав Князевич, домовлено і прийнято рішення комітетом про те, що порядок використання політичної реклами на місцевих виборах буде встановлено окремим законом.

"І нарешті, комітетом підтримана пропозиція Ради коаліції про те, щоб застосувати в цьому законі так званий механізм відкликання депутатів", - зазначив голова комітету.

Також були враховані наступні поправки.

1) Встановлення законом кількості депутатів місцевих рад відповідно до кількості виборців цієї адміністративно-територіальної одиниці, при цьому у випадку, якщо визначена кількість депутатів районних рад буде меншою ніж кількість міських селищних, районних міських, міст районного значення рад на території відповідного району, склад районної ради дорівнює складу цієї кількості рад;

2) Кількість ТВО у багатомандатному окрузі має дорівнювати загальному складу відповідної ради;

3) Політична партія приймає рішення про участь у місцевих виборах. Зазначене рішення є обов'язковим для місцевих організацій партії, зокрема відповідні рішення делегуються місцевими організаціями документів при реєстрації кандидатів і інших випадках.

4) Закріплення кандидатів у депутати , висунутих місцевими організаціями парті у багатомандатному окрузі за територіальними виборчими округами, але не більше одного кандидата у депутати;

5) Обов'язкове включення від місцевих організацій політичних партії по утворення депутатських фракцій, про які оголошено на першій сесії ВРУ поточного скликання , до складу ТВК по 2 кандидатури, а до складу ДВК - по одній кандидатурі;

6) Визначення черговості кандидатів у депутати у виборчому списку місцевої організації партії за результатами голосування у порядку зменшення відсотку голосів виборців, поданих за відповідну місцеву організацію партії по відношенню до кількості виборців, які проголосували за всі організації партії у цьому виборчому округу;

7) Формування на паритетних засадах нового складу ДВК у разу проведення повторного голосування на виборах міських голів за поданням кандидатів, які були включені до бюлетеню для повторного голосування;

8) Засвічення документів місцевої організації партії печаткою цієї організації або печаткою організації партії вищого рівня;

9) Узгодження положень проекту закону з нормами закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україна та заборону пропаганди їх символіки";

10) Запровадження умов гендерного представництва на виборних посадах відповідно до проекту закону про внесення змін до закону "Про політичні партії в Україні" в частині встановлення квот, що визначають мінімальний рівень представництва жінок і чоловіків у виборчому списку кандидатів в депутати на місцевих виборах, Так, депутати передбачили, що серед кандидатів у депутати повинно бути не менше 30% представників однієї статі;

11) З метою забезпечення гарантій відкритості місцевих виборів передбачений порядок передачі відомостей від ТВК до ЦВК через органи ведення держреєстру виборців;

12) Встановлено, що відомості, що передаються до ЦВК через інформаційні системи, засоби електронного зв'язку - є інформацією, що не має юридичного значення;

13) Збільшено строк формування ТВК (це більш ніж 1 тис. ТВК) з 3-х до 5-ти днів з одночасним збереженням строку початку висування та реєстрації кандидатів.

14) Також конкретизовано порядок визначення ЦВК кількості одномандатних виборчих округів, які мають бути утворені відповідними ТВК.

15) У складі облради кількісне представництва від міста чи району не може перевищувати 20% від загального складу відповідної ради;

16) На спеціалізованих виборчих дільницях на місцевих виборах будуть мати право голосу тільки ті виборці, які належать до відповідного територіального виборчого округу, а не будь-які виборці з України;

Законопроектом пропонується нова редакція закону України, який визначає основні засади, організацію і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів, положення якого також пропонується узгодити з положеннями законів України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", "Про місцеве самоврядування в Україні" та законодавчо забезпечити обрання старост.

Законопроектом, зокрема, передбачається, що місцеві вибори будуть проходити за такими виборчими системами:

1) депутатів сільських, селищних рад - зберігається чинна на сьогодні мажоритарна система відносної більшості в одномандатному виборчому окрузі;

2) депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад - за пропорційною виборчою системою з преференціями (вибори в багатомандатному виборчому окрузі, що співпадає з територією Автономної Республіки Крим, відповідної області, району, міста, району в місті, за виборчими списками місцевих організацій партій з одночасним висуванням кандидатів в територіальних округах, на які поділяється багатомандатний округ);

3) міських голів (міст, кількість виборців у яких дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч) - за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

"Вибори міських голів у містах, де більше 90 тис. виборців будуть проходити у два тури, і міські голови будуть обиратися у два тури абсолютною більшістю, тобто 50% + 1 голос. Для менших міст вибори будуть проходити за мажоритарною системою відносною більшістю", - заявив один з авторів законопроекту - нардеп з фракції "Блок Петра Порошенка" Вадим Денисенко.

4) сільських, селищних, міських (міст, кількість виборців у яких є меншою ніж 90 тисяч) голів, сільських старост - за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

З метою впорядкування територіальної організації виборів пропонується винести за межі виборчого процесу формування складу територіальних виборчих комісій та утворення ними територіальних округів. За рахунок цього зберігається існуюча тривалість виборчого процесу - 50 днів.

Пропонується встановити виборчий бар'єр - 5 % голосів виборців, поданих за виборчі списки місцевих організацій партій в межах багатомандатного округу.

Кількість голосів виборців, отриманих місцевою організацією партії та кандидатом, висунутим нею (ним) у відповідному територіальному окрузі, визначає рівень особистої підтримки кандидата. Відповідно, в залежності від цієї підтримки визначатиметься рейтинг кандидата у виборчому списку місцевої організації партії.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про Державний реєстр виборців", "Про здійснення державних закупівель", "Про статус депутатів місцевих рад" та ін.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла цей законопроект за основу 18 червня 2015 р. За відповідне рішення проголосували 271 нардеп при 226 мінімально необхідний.