ua en ru

Рада прийняла закон про гастрольні заходи за участю громадян РФ

Рада прийняла закон про гастрольні заходи за участю громадян РФ Фото: Андрій Парубій (РБК-Україна)

Закон з третього разу підтримали 232 нардепа

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому законопроект №6682 про особливості організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участю громадян країни-агресора, передає кореспондент РБК-Україна.

Закон з третього разу підтримали 232 нардепи (спочатку 206 і 225 парламентарів).

Так, стаття 3 закону "Про гастрольні заходи в Україні" розширюється, і передбачає наступні нововведення:

  • при проведенні гастрольних заходів не допускаються заклики до пропаганди сепаратизму, комуністичного і/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів і їх символіки;
  • не допускається проведення гастрольних заходів, які популяризують або пропагують державу-агресора і його органи влади, представників органів влади держави-агресора і їх дії, що створюють позитивний образ держави-агресора, виправдовують або визнають правомірною окупацію території України;
  • забороняється проведення гастрольного заходу, учасником якого є особа, внесена до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Крім того, новою статтею 4 закону вводяться особливості організації та проведення гастрольних заходів, учасниками яких є громадяни держави-агресора. Організатор гастрольного заходу має право укласти договір з відповідним гастролером тільки в тому випадку, якщо отримає від Служби безпеки України, у відповідь на свій попередній запит, інформацію про відсутність законних підстав для недопущення громадянина держави-агресора до участі в зазначеному гастрольному заході.

Також у статті 10 встановлюється відповідальність організатора гастрольного заходу щодо дотримання вимог статей 3 і 4 відповідного закону у вигляді штрафу в розмірі від п'ятдесяти до ста мінімальних заробітних плат (у 2017 році - від 160 тис. гривень до 320 тис. гривень).

Нагадаємо, раніше комітет парламенту з питань культури і духовності рекомендував Раді прийняти за основу законопроект №6682 про особливості організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участю громадян країни-агресора.