ua en ru

Комітет рекомендує Раді прийняти закон щодо гастрольних заходів за участі громадян РФ

Комітет рекомендує Раді прийняти закон щодо гастрольних заходів за участі громадян РФ Фото: Верховна Рада (president.gov.ua)

Проект рекомендується прийняти за основу

Комітет парламенту з питань культури і духовності рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу законопроект №6682 щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участі громадян країни-агресора. Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВР.

Так, стаття 3 закону "Про гастрольні заходи в Україні" розширюється, і передбачає такі нововведення:

  • при проведенні гастрольних заходів не допускаються заклики до пропаганди сепаратизму, комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки;
  • не допускається проведення гастрольних заходів, що популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади, представників органів влади держави-агресора та їхні дії, що створюють позитивний образ держави-агресора, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України;
  • забороняється проведення гастрольного заходу, учасником якого є особа, внесена до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Крім того, новою статтею 4 закону запроваджуються особливості організації і проведення гастрольних заходів, учасниками яких є громадяни держави-агресора. Організатор гастрольного заходу має право укласти договір із відповідним гастролером лише у тому випадку, якщо отримає від Служби безпеки України, у відповідь на свій попередній запит, інформацію про відсутність законних підстав для недопущення громадянина держави-агресора до участі у зазначеному гастрольному заході.

Також у статті 10 встановлюється відповідальність організатора гастрольного заходу за дотримання вимог статей 3 і 4 відповідного закон у вигляді штрафу розміром від п'ятдесяти до ста мінімальних заробітних плат (у 2017 році – від 160 тисяч гривень до 320 тисяч гривень).

"За наслідками обговорення Комітет схвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону № 6682 за основу", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, Міністерство культури за поданням Служби безпеки України внесло 27 осіб до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.