ua en ru

Рада ухвалила за основу зменшення розміру єдиного соцвнеску з 41% до 25%

Рада ухвалила за основу зменшення розміру єдиного соцвнеску з 41% до 25%

Народні депутати підтримали у першому читанні урядовий законопроект № 1573 "Про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці (нова редакція)". За відповідне рішення проголосували 244 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Законопроект передбачає зменшення розміру єдиного соціального внеску у такому порядку: з суми, яка перевищує 2 мінімальних заробітних плат у 2015 р. до 25% з 41% . У 2016 р. передбачається зменшити розмір єдиного соціального внеску до 20% і в 2017р. - до 15%

Другий напрямок - це об'єднання фондів. Зокрема пропонується об'єднати фонд страхування від нещасних випадків на виробництві та фонд страхування від тимчасовою непрацездатності.

Об'єднання фондів сприятиме скорочення адміністративних витрат фондів на 600 млн грн.

Крім того, законопроект пропонує встановити, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору в письмовій формі та повідомлення Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу.

У разі виявлення оформлення трудових відносин без укладення трудового договору, роботи на умовах неповного робочого часу при фактичному виконанні роботи повний робочий час приймається рішення про виплату працівникові заробітної плати не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності без урахування фактично виплаченої заробітної плати, про нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб та суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за встановлений період роботи.

Проект передбачає фінансові санкції для юридичних та фізичних осіб-підприємців у вигляді штрафу у розмірі від 1 до 30 мінімальних заробітних плат за допуск працівника до роботи без оформлення трудових відносин, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску та податків, порушення термінів виплати заробітної плати більш ніж за один місяць, виплати не в повному обсязі, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці та порушення інших вимог трудового законодавства.

Документом пропонується запровадити штрафи для посадових осіб за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудових відносин; за незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів чи у зв'язку з повідомленням ним про порушення вимог Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" іншою особою, а також інше грубе порушення законодавства про працю.

Проектом також пропонується збільшити в 1,3-2 рази розміри штрафів за порушення порядку нарахування ЄСВ, порушення при поданні звітності щодо ЄСВ, подання недостовірних відомостей, несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску.

Також народні депутати ухвалили в цілому законопроекти № 1574 та № 1575, які носять технічні зміни до Митного та Податкового кодексів, що стосуються зміни назви фондів в зв'язку з об'єднанням двох фондів. За це проголосували 236 та 240 нардепів відповідно.

Нагадаємо, Кабмін пропонує Раді встановити в 2015 р. єдиний соцвнесок 25%, в 2016 - 20%, у 2017 - 15%