ua en ru

Рада прийняла графік роботи над зняттям депутатської недоторканності

Рада прийняла графік роботи над зняттям депутатської недоторканності Фото: Верховна Рада

ВРУ перенесла розгляд скасування депутатської недоторканності на 25 серпня

Верховна Рада України підтримала проект постанови № 1776/П2 "Про подальшу роботу над законопроектом про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України та суддів". За відповідне рішення проголосували 283 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Як доповів з парламентської трибуни голова комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич, згідно з висновком Конституційного суду від 16 червня 2015 р., положення цього законопроекту відповідають статтям 157-158 Конституції України.

"Разом з тим КСУ робив низку застережень до положення цього законопроекту... Тому Верховна Рада України вирішує питання про подальшу роботу над законопроектом і визначає строк подання пропозицій та поправок та розгляд даного законопроекту", - сказав Князевич.

За його словами, профільний комітет пропонує перенести строк для подання пропозицій та поправок до законопроекту з 15 червня до 25 серпня 2015 р.

"Організувати надання народним депутатам документів, передбачених частиною третьою цієї статті після отримання таких документів від інших комітетів і прийняття відповідно рішення, тобто після 25 серпня. І нарешті, рекомендуємо провести розгляд законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів та суддів № 1776 на пленарному засіданні Верховної Ради після 25 серпня 2015 р", - сказав Князевич.

Даний законопроект виключає зі статті 80 Конституції України положення, згідно з яким, народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, та що нардепи не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Крім того, до стаття 129 Конституції України вноситься норма, згідно з якою "притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах".

"Судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення", - йдеться у документі.

Разом з тим, у статті 126 Конституції України пропонується передбачити, що суддя не може бути затриманий без згоди Вищої ради юстиції, а не політичного органу - Верховної Ради України, та до нього не може бути застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом.

При цьому такий імунітет судді не поширюватиметься на випадки затримання при вчиненні суддею або безпосередньо після вчинення ним тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи.

Передбачається, що цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім змін до статті 126 Конституції України.

Нагадаємо, 5 лютого народні депутати підтримали законопроект № 1776 "Про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і суддів)" для направлення на висновок Конституційного суду України.

19 червня Конституційний суд України (КСУ) визнав конституційними зміни до Конституції щодо зняття недоторканності з народних депутатів і суддів.

1 липня 2015 р. Профільний комітет рекомендує Раді розглянути скасування депутатської недоторканності.