ua en ru

Рада направила у Конституційний суд законопроект про зняття недоторканності з нардепів та суддів

Рада направила у Конституційний суд законопроект про зняття недоторканності з нардепів та суддів

Народні депутати підтримали законопроект № 1776 "Про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України та суддів)" для направлення на висновок Конституційного суду України. За відповідне рішення проголосували 365 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Даний законопроект виключає зі статті 80 Конституції України положення, згідно з яким, народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, та що нардепи не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Крім того, до стаття 129 Конституції України вноситься норма, згідно з якою "притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах".

"Судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення", - йдеться у документі.

Разом з тим, у статті 126 Конституції України пропонується передбачити, що суддя не може бути затриманий без згоди Вищої ради юстиції, а не політичного органу - Верховної Ради України, та до нього не може бути застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом.

При цьому такий імунітет судді не поширюватиметься на випадки затримання при вчиненні суддею або безпосередньо після вчинення ним тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи.

Передбачається, що цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім змін до статті 126 Конституції України.

Як повідомив представник Президента України в парламенті, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Степан Кубів, зміни в статтю 126 Конституції передбачають, що суддя не може бути притягнутий до відповідальності без рішення Вищої ради юстиції, а не за рішенням Верховної Ради.

"У цьому питанні було багато спекуляцій. Але вони не потрібні. Адже зміна і ст. 129 Конституції україни і положення про притягнення судді до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Рада коаліції обговорював це питання, пропонується закріпити функціональний імунітет судді, щодо якого суддю можна притягнути до такої відповідальності крім тих випадків, коли завідомо неправосудне рішення приймається, порушення суддівської присяги і дисциплінарного порушення", - повідомив Кубів, передає кореспондент РБК-Україна.

У свою чергу голова Верховної Ради України Володимир Гройсман нагадав, що питання про зняття депутатської недоторканності буде проголосований у вересні 2015 р.

"На цій сесії буде проголосоване питання про зняття депутатської недоторканності. Потім після повернення проекту закону з Конституційного суду - а це буде, думаю, через місяць - починається відлік. Тому в перших числах нової сесії, у вересні буде проголосоване це питання. Тому ніякого 2016 року! Не пізніше вересня ми повинні проголосувати за скасування депутатської недоторканності, проголосувати 300 голосами", - підкреслив Гройсман.

Нагадаємо, Рада включила до порядку денного відміну депутатської недоторканності 16 січня 2015 р.

Як заявив голова Верховної Ради Володимир Гройсман, закон про скасування депутатської недоторканності, у випадку прийняття його Верховною Радою, набуде чинності у вересні 2015 р.