ua en ru

Рада підтримала у першому читанні законопроект про реструктуризацію валютних кредитів у гривневі

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 4185а-2, "Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України - гривню".

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 4185а-2, "Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України - гривню". За відповідне рішення проголосували 289 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

За альтернативні законопроекти № 4185а та № 4185а-1 проголосували 137 та 170 парламентарів відповідно.

У той же час нардепи не підтримали пропозицію про підготовку цього документу до другого читання за скороченою процедурою. За це проголосували лише 200 нардепів.

Як заявив під час обговорення цього законопроекту у сесійній залі парламенту спікер Верховної Ради України Олександр Турчинов, у випадку, якщо цей законопроект буде ухвалений в цілому без погодження з Нацбанком та Міністерством фінансів, він буде за ветований.

Тому Турчинов запропонував ухвалити у першому читанні законопроект за авторством нардепа Руслана Князевича з подальшим доопрацюванням цього законопроекту до другого читання.

"Я прошу Нацбанк, профільний комітет, представників Нацбанку, всю робочу групу дуже відповідально підійти до підготовки проекту закону до другого читання. Як тільки проект закону буде готовий, ми зможемо його відразу прийняти", - зазначив Турчинов.

Законопроект передбачає, що реструктуризації підлягають зобов'язання за кредитом в іноземній валюті, що відповідає сукупності таких ознак:

- кредит було отримано споживачем у розумінні закону України "Про захист прав споживачів";

- кредит було отримано на придбання житлової нерухомості або майнових прав на житлову нерухомість для власного проживання, яке є єдиним житлом фізичної особи та/або його сім'ї, та забезпечений цією нерухомістю або цими майновими правами;

- загальна сума несплачених зобов'язань за кредитом не перевищує 1 млн. гривень за офіційним курсом гривні до іноземних валют станом на 01.01.2014.

- відсутність заборгованості за кредитом станом на 01.01.2014 або її погашення до моменту реструктуризації.

Законопроектом також передбачається погашення зобов'язань за кредитом в іноземній валюті, забезпеченим іпотекою за рахунок передачі позичальником предмета іпотеки іпотекодержателю (банку). Така передача є підставою для припинення зобов'язань за кредитом, у тому числі якщо вартість предмета іпотеки є недостатньою для повного задоволення зобов'язань.