ua en ru

Рада підтримала за основу законопроект про ринок електроенергії

Рада підтримала за основу законопроект про ринок електроенергії Фото: Ігор Насалик представив законопроект про ринок електроенергії в Раді

За документ проголосували 237 депутатів ВР

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №4493 про ринок електроенергії. За документ проголосували 237 депутатів ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Відзначимо, документом пропонується запровадити новий сегмент ринку - внутрішньодобовий ринок, на якому виникають відносини між учасниками цього ринку і оператором ринку з купівлі-продажу електроенергії безпосередньо в межах доби фізичної поставки електроенергії для зменшення відхилень фактичного виробництва/споживання від заявленого на ринку "на добу вперед".

Проект закону також доповнює перелік учасників ринку новим учасником - трейдером, яким може бути будь-який суб'єкт господарювання, який здійснює закупівлю електроенергії виключно з метою її перепродажу, крім продажу споживачеві.

У пояснювальній записці наголошується, що існування трейдерів на ринку електроенергії має позитивно вплинути на ліквідність ринку і сприятиме обмеженню значних коливань цін на ринку.

Передбачається, що Кабмін приймає рішення про тимчасову підтримку окремих теплоелектроцентралей для проведення їх реконструкції.

Відзначається, що документ передбачає повне виконання вимог Третього енергетичного пакета ЄС по юридичному та організаційному відокремленню діяльності з розподілу і передачі електроенергії від інших видів діяльності, що є умовою для запровадження економічної конкуренції на ринку електроенергії.

Законопроектом також вводиться нових механізм підтримки виробників електроенергії за "зеленим" тарифом на заміну Фонду врегулювання дислабансу вартості. Так пропонується встановити, що весь обсяг електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, закуповує гарантований покупець. При цьому його витрати, пов'язані з такою закупівлею, компенсуються оператором передачі. Актом вводиться відповідальність виробників за "зеленими" тарифами за небаланси (відхилення фактичних обсягів відпуску електроенергії від добових графіків відпуску електроенергії на наступну добу) і встановлюється особливий порядок їх відшкодування.

Відзначимо, що документом передбачено введення певного періоду (до 24 місяців з дати вступу в силу цього закону), протягом якого мають бути створені необхідні технічні, організаційні, економічні та нормативно-правові передумови для впровадження і злагодженого функціонування ринку електроенергії.

Нагадаємо, в квітні Кабінет міністрів України повторно направив до Верховної Ради законопроект про ринок електроенергії.