ua en ru

Кабмін повторно направив в Раду законопроект про ринок електроенергії

Кабмін повторно направив в Раду законопроект про ринок електроенергії Фото: голова Кабміну Володимир Гройсман

Новий уряд повторно вніс до ВР законопроект про ринок електроенергії

Кабінет міністрів України повторно направив до Верховної Ради законопроект про ринок електроенергії.

Зазначимо, документом пропонується впровадити новий сегмент ринку – внутрішньодобовий ринок, на якому виникають відносини між учасниками такого ринку та оператором ринку щодо купівлі-продажу електроенергії безпосередньо у межах доби фізичного постачання електроенергії задля зменшення відхилень фактичного виробництва/споживання від заявленого на ринку "на добу наперед".

Проект закону також доповнює перелік учасників ринку новим учасником – трейдером, яким може бути будь-який суб’єкт господарювання, що здійснює закупівлю електроенергії виключно з метою її перепродажу, крім продажу споживачу. В пояснювальній записці підкреслюється, що існування трейдерів на ринку електроенергії має позитивно вплинути на ліквідність ринку та сприятиме обмеженню значних коливань цін на ринку.

Передбачається, що Кабмін приймає рішення про тимчасову підтримку окремих теплоелектроцентралей для проведення їх реконструкції.


Зазначається, що документ передбачає повне виконання вимог Третього енергетичного пакету ЄС щодо юридичного та організаційного відокремлення діяльності з розподілу та передачі електроенергії від інших видів діяльності, що є умовою для запровадження економічної конкуренції на ринку електроенергії.

Законопроектом також впроваджується нових механізм підтримки виробників електроенергії за "зеленим" тарифом на заміну Фонду врегулювання вартісного дислабансу. Так пропонується встановити, що весь обсяг електроенергії, виробленої з відновлювальних джерел енергії, закуповує гарантований покупець. При цьому його витрати, пов’язані з такою закупівлею, компенсуються оператором передачі.

Актом запроваджується відповідальність виробників за "зеленими" тарифами за небаланси (відхилення фактичних обсягів відпуску електроенергії від добових графіків відпуску електричної енергії на наступну добу) та встановлюється особливий порядок їх відшкодування.

Зазначимо, що документом передбачено запровадження певного періоду (до 24 місяців з дати набуття чинності цим законом), впродовж якого мають бути створені необхідні технічні, організаційні, економічні та нормативно-правові передумови для запровадження та злагодженого функціонування ринку електроенергії.

Нагадаємо, попередній законопроект про ринок електроенергії було внесено до парламенту 10 березня 2016 року.