ua en ru

Рада планує ввести електронний документообіг у ВР

Рада планує ввести електронний документообіг у ВР Фото: Верховна Рада

Відповідний проект закону у першому читанні за основу підтримали 245 нардепів

Верховна Рада України має намір запровадити електронний документообіг у роботі парламенту. Відповідний проект закону №3207 "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо оптимізації законодавчого процесу)" у першому читанні за основу підтримали 245 нардепів.

Відповідно до документу, Апарат ВРУ забезпечує ведення офіційної електронної бази даних прийнятих парламентом актів (складова частина автоматизованої системи "Законодавство"), що містить еталонні електронні тексти відповідних актів. Доступ до офіційної електронної бази даних прийнятих ВР актів на офіційному веб-сайті Ради є вільним та безоплатним.

Законом передбачається надання нардепам, комітетам, тимчасовим спеціальним комісіям, тимчасовим слідчим комісіям, депутатським фракціям (депутатським групам) проекту порядку денного сесії ВРУ, проекту рішення про внесення змін до затвердженого порядку денного сесії ВР, розкладу пленарних засідань сесії Верховної Ради, порядку денного на наступний день пленарних засідань.

Так, інформаційні листи про проект порядку денного сесії ВР, проект рішення про внесення змін до затвердженого порядку денного сесії Ради, розклад пленарних засідань сесії, порядок денний на наступний день пленарних засідань надсилаються нардепам, комітетам, тимчасовим спеціальним комісіям, тимчасовим слідчим комісіям, депутатським фракціям (депутатським групам) у день розміщення таких документів на офіційному веб-сайті Верховної Ради.

Зазначається, що інформаційний лист має містити посилання на відповідні сторінки офіційного веб-сайту Верховної Ради. Вказаний інформаційний лист, висновки, підготовлені головним комітетом до першого, повторного першого, другого, повторного другого, третього читання законопроектів, висновки інших комітетів та інші супровідні документи до законопроектів, пропозиції щодо усунення неузгодженостей чи редакційних неточностей у прийнятому законі, пропозиції президента України до поверненого ним закону разом з висновком головного комітету, порівняльною таблицею та іншими супровідними документами надсилається нардепу на адресу електронної пошти на поштовому сервері ВР на початку робочого для, наступного за днем розміщення таких документів у базі даних законопроектів електронної комп'ютерної мережі веб-сайту Верховної Ради.

При цьому законопроекти, що розглядаються парламентом за спеціальними процедурами, та супровідні документи до них, на всіх стадіях опрацювання і розгляду надаються народним депутатам в паперовому вигляді, а також в електронному - шляхом введення відповідної інформації до бази даних законопроектів електронної комп'ютерної мережі веб-сайту ВРУ.

Встановлюється, що з дня надання народним депутатам вказаних документів в електронному вигляді, але не пізніше 15 години п'ятниці, що передує тижню, відведеному для пленарних засідань, народний депутат може подати письмову заяву до Апарату парламенту про надання йому цих документів у паперовому вигляді.

Нагадаємо, голова Верховної Ради Володимир Гройсман запропонував створити в Раді електронний документообіг 1 жовтня.