ua en ru

Рада планує внести зміни в Податковий кодекс для зростання мінімальної зарплати

Рада планує внести зміни в Податковий кодекс для зростання мінімальної зарплати Фото: Верховна Рада

Документ направили на друге читання за скороченою процедурою

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №5132 "Про внесення змін у Податковий кодекс України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2017 році". За документ проголосували 229 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

При цьому підготовку документа до другого читання за скороченою процедурою з другого разу підтримав 231 парламентарій (спочатку 225 нардепів).

"Законопроект має також на меті перегляд окремих положень Податкового кодексу України у зв'язку з збільшенням в 2017 році розміру мінімальної заробітної плати до 3200 гривень, що дозволить уникнути додаткового навантаження на платників податків", - наголошується в пояснювальній записці.

Зміни в частині податку на додану вартість

Законопроектом, зокрема, пропонується встановити, що:

- рахунки у системі електронного адміністрування ПДВ, які додатково відкриті сільськогосподарським підприємствам, які обрали спеціальний режим оподаткування ПДВ, закриваються з дня, наступного за граничним строком сплати податкових зобов'язань по грудень 2016 року, для платників, що вибрали квартальний податковий період - за ІV квартал 2016 року;

- реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних, складених сільськогосподарськими підприємствами, які обрали спеціальний режим оподаткування ПДВ за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг, повинна бути здійснена не пізніше 15 січня 2017 року; реєстрація зазначених податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних не може здійснюватися з порушенням цього терміну

Зміни в частині акцизного податку

Згідно з документом, планується збільшити ставки акцизного податку на алкогольні напої на 20%, на виноробну продукцію та слабоалкогольні напої на індекс споживчих цін 12%, на тютюнові вироби на 30% специфічну і на 3 процентних пункту (з 12% до 15%) адвалорну; ввести єдину ставку акцизного податку на дизельне паливо 125,5 євро за 1000 л замість диференційованої ставки 125,5 євро і 95 євро в залежності від вмісту сірки і привести коди УКТ ЗЕД, до яких відноситься паливо пічне побутове згідно з митним тарифом України

Так, відзначається, що в даний час ставки акцизного податку на підакцизні товари значно нижчі, ніж мінімальні, встановлені Директивами для Європейських країн. Зокрема, на тютюнові вироби в 6 разів, на горілку в 1,5 рази, дизельне паливо 2,6-3,5 рази (в залежності від вмісту сірки). Збільшення ставок акцизного податку буде сприяти наближенню норм законодавства Євросоюзу, скорочення споживання шкідливих для здоров'я товарів (алкогольні напої і тютюнові вироби).

Зміни в частині екологічного податку та рентної плати

Проектом закону передбачається переглянути ставки екологічного податку та рентної плати з урахуванням індексу споживчих цін та індексу цін виробників промислової продукції, які згідно з постановою Кабміну в 2016 році прогнозовані на рівні 112,0 і 110,4 відсотка відповідно.

Так, враховуючи сфери застосування податків, ставки екологічного податку та рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (крім ставки для стільникового радіозв'язку) з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін у 2016 році збільшено на 12%.

Ставки рентної плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, рентної плати за спеціальне використання води та рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів з урахуванням прогнозного індексу цін виробників промислової продукції в 2016 році збільшено на 10,4%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що парламент планує внести зміни до Бюджетного кодексу з підготовки бюджету-2017.