ua en ru

Парламент планує внести зміни до Бюджетного кодексу з підготовки бюджету-2017

Парламент планує внести зміни до Бюджетного кодексу з підготовки бюджету-2017 Фото: Верховна Рада України

За документ з другого разу проголосували 229 парламентарів

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №5131 "Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України (щодо удосконалення складання та виконання бюджетів)", який розроблено з метою врегулювання питань, пов'язаних з підготовкою проекту Державного бюджету України на 2017 рік. За документ з другого разу проголосували 229 парламентарів (спочатку 204), передає кореспондент РБК-Україна.

При цьому за основу і в цілому проект закону підтримали лише 211 депутатів. За підготовку документа до другого читання за скороченою процедурою з другого разу проголосували 227 депутатів ВР (спочатку - 220).

Так, законопроектом пропонується передбачити державний фонд регіонального розвитку як в загальному, так і в спеціальному фонді державного бюджету.

Фінансове забезпечення видаткових повноважень

Пропонується врегулювати передачу фінансового забезпечення видаткових повноважень місцевих бюджетів на:

  • Утримання загальноосвітніх навчальних закладів (крім витрат на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників, які будуть здійснюватися за рахунок освітньої субвенції)
  • Оплату послуг з підготовки кваліфікованих робітників на умовах регіонального замовлення у професійно-технічних та інших навчальних закладах державної та / або комунальної власності (з обласних бюджетів, бюджетів міст - обласних центрів та бюджету Києва) при цьому витрати на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників професійно-технічних навчальних закладів державної і комунальної власності в частині забезпечення витрат на отримання повної загальної середньої здійснювати за рахунок освітньої субвенції;
  • Оплату комунальних послуг та енергоносіїв установ охорони здоров'я;
  • Встановити, що до видатків місцевих бюджетів належать видатки на надання пільг з послуг зв'язку, інших передбачених законодавством пільг та здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян

Фінансування дошкільних навчальних закладів

Відповідно до законопроекту, збільшується на 2017 рік дію норми про надання права здійснювати утримання дошкільних навчальних закладів і установ культури з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення. Також переноситься на 1 січня 2018 вступу в силу норми про передачу видаткових повноважень місцевих бюджетів щодо фінансового забезпечення підготовки фахівців у державних вищих навчальних закладах I-II рівнів акредитації з метою завершення реформування мережі дошкільних установ, яка заснована законом "Про вищу освіту".

Проектом планується встановити, що граничний термін затвердження місцевих бюджетів - 25 грудня року, що передує плановому.

Бюджет об'єднаних територіальних громад

Документом також регулюються питання застосування особливостей формування бюджетів об'єднаних територіальних громад, визначених частиною четвертою статті 67 Кодексу, до бюджетів громад, в яких перші місцеві вибори пройдуть грудня 2016 року і до 1 травня 2017 року.

Крім того, законопроектом пропонується тимчасово встановити, що Донецька та Луганська обласні військово-цивільні адміністрації погоджують подання органів, які контролюють справляння надходжень бюджету, повернення коштів, помилково або надміру зарахованих у місцеві бюджети населених пунктів, на території яких органи держвлади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, відповідно (п.241 Прикінцевих та перехідних положень).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ДФС збільшила надходження до зведеного бюджету більш ніж на 6 млрд доларів в 2016 році.