ua en ru

Рада планує визначити поняття службово-прикладного та військово-прикладного спорту

Рада планує визначити поняття службово-прикладного та військово-прикладного спорту Фото: Верховна Рада

Відповідний законопроект з другого разу підтримали 232 нардепи

Верховна Рада України підтримала у першому читанні за основу законопроект №5616 "Про внесення змін до закону "Про фізичну культуру і спорт" щодо започаткування службово-прикладного та військово-прикладного спорту". За документ з другого разу проголосували 232 нардепи (спочатку 212), передає кореспондент РБК-Україна.

"У зв’язку зі змінами політичних, соціальних та економічних умов розвитку держави у законодавстві, що регламентує діяльність Збройних Сил України, правоохоронних органів та інших спеціальних служб, на сьогодні є важливими питання організаційно-правового забезпечення функціонування та розвитку системи фізичної культури і спорту у силових структурах, функцією яких є виконання завдань, спрямованих на захист національних інтересів і гарантію в Україні безпеки особистості, суспільства та держави від зовнішніх і внутрішніх загроз у всіх сферах життєдіяльності. Такий спорт фактично існує з перших днів незалежності України, але до цього часу не поставало питання виділення його як окремого напряму спорту", - зазначається у пояснювальній записці.

Так, проектом пропонується внести зміни до статті 43 закону "Про фізичну культуру і спорт" у частині гарантування підвищення спортивної майстерності для громадян України, які проходять службу у ЗСУ чи інших військових формуваннях, утворених відповідно до законів України, правоохоронних органах, рятувальних та інших спеціальних службах шляхом зараховування їх до закладів фізичної культури і спорту (спеціальних підрозділів), які можуть створити необхідні умови для підвищення спортивної майстерності, а також можуть забезпечити участь у міжнародних, всеукраїнських та інших спортивних змаганнях.

Документом на законодавчому рівні визначаються поняття службово-прикладного та військово-прикладного спорту та забезпечення конституційного права громадян займатися фізичною культурою і спортом незалежно від професії, роду занять і роботи, а також розтлумачуються деякі особливості відносин між державою і громадянами України у зв'язку з виконанням ними конституційного обов'язку щодо захисту Вітчизни.

Нагадаємо, комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму рекомендує парламенту відхилити проект закону №4857 "Про фізичне виховання і спорт", який в підсумку призведе до істотного зниження регуляторного впливу держави на сферу спорту.