ua en ru

Комітет рекомендує ВР відхили закон щодо зниження регуляторного впливу держави на спорт

Комітет рекомендує ВР відхили закон щодо зниження регуляторного впливу держави на спорт Фото: Верховна Рада України

За розрахунками Мінфіну, ухвалення законопроекту потребує додаткового виділення 13 млрд гривень

Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендує парламенту відхилити проект закону №4857 "Про фізичне виховання та спорт", який у результаті призведе до суттєвого зниження регуляторного впливу держави на сферу спорту. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

Так, проектом пропонується визначити правові, організаційні та інші основи сфери фізичного виховання та спорту з одночасною втратою чинності закону "Про фізичну культуру і спорт".

Зазначається, що члени комітету та представники фізкультурно-спортивної громадськості не підтримали законодавчу ініціативу авторів законопроекту та висловили низку зауважень.

Наголошується, що проектом з суб’єктів фізичної культури та спорту виключені дитячо-юнацькі спортивні школи, колективи фізичної культури, фізкультурно-спортивні товариства, спеціалізовані навчальні заклади спортивного профілю, школи вищої спортивної майстерності, центри олімпійської підготовки, центри студентського спорту вищих навчальних закладів фізкультурно-оздоровчі заклади.

На думку членів комітету, таке скорочення призведе до: зменшення охоплення дітей заняттями фізичної культури і спортом; погіршення підготовки резерву для збірних команд України; погіршення фізкультурно-оздоровчої діяльності серед всіх верств населення тощо.

Зазначається, що принциповою помилкою законопроекту є відмова від таких термінів як: фізична культура, рухова активність, фізкультурна-оздоровча діяльність, оскільки на цих поняттях базується вся система спорту.

Крім того, законопроект не має належного фінансово-економічного обґрунтування. За розрахунками Міністерства фінансів України, ухвалення законопроекту потребує додаткового виділення 13 мільярдів гривень.

Нагадаємо, у 2015 році президент України Петро Порошенко підписав закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки дитячо-юнацького спорту та фізичного виховання дітей".