ua en ru

Рада відмовилася ввести обов'язковий захист технологічної інформації

Рада відмовилася ввести обов'язковий захист технологічної інформації Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували лише 95 нардепів

Верховна Рада України не підтримала у першому читанні законопроект № 2661 "Про внесення змін до закону України "Про інформацію" (щодо визначення норм обов'язкового захисту)". За відповідне рішення проголосували лише 95 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Пропозицію про повернення цього закону на доопрацювання підтримали лише 193 парламентарі. Таким чином законопроект відхилено.

Як заявив голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Володимир Звєрєв, представляючи даний законопроект у Верховній Раді, навіть в мирний час є надзвичайно важливим запобігання втручанню в роботу критичної інформаційною структури.

"Кібератаки на елементи будь-якої технологічної системи можуть привести до непрогнозованих наслідків... в законі пропонується започаткувати термін "технологічна інформація". Це зобов'яже суб'єктів критичної інфраструктури, де циркулює технологічна інформація, будувати комплексні системи захисту", - заявив Звєрєв.

Як зазначається у пояснювальній записці, даний законопроект розроблений з метою врегулювання на законодавчому рівні питання щодо віднесення інформації, що циркулює в Системах незалежно від форм власності, до інформації, вимога щодо захисту якої є обов'язковою.

Так, проект закону пропонує доповнити статті 10 закону України "Про інформацію" новим видом інформації - технологічна інформація. Також пропонується доповнити статтю 19 цього закону новим пунктом, у якому дається визначення поняттю "технологічна інформація".

"Технологічна інформація - документовані відомості про склад, кількісні та якісні показники, особливості технологічних процесів, які застосовуються для керування об'єктами виробничого та невиробничого призначення у різних галузях господарства протягом їх життєвого циклу, а також дані автоматизованих систем керування такими об'єктами та систем керування технологічними процесами виробництв на об'єктах", - йдеться у документі.

Згідно з законопроектом, правовий режим технологічної інформації визначається законами України та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Також зазначено, що технологічна інформація окремих об'єктів (груп чи типів об'єктів) може бути віднесена у порядку, передбаченому законом, до інформації з обмеженим доступом.

Нагадаємо, в Україні почалася серія перевірок комп'ютерних програм в органах влади.