ua en ru

Рада відмовилася рекомендувати провести демаркацію кордону з Росією в односторонньому порядку

Верховна Рада України не підтримала у першому читанні та в цілому проект постанови № 4048а "Про вжиття заходів для посилення рівня захисту державного кордону".

Верховна Рада України не підтримала у першому читанні та в цілому проект постанови № 4048а "Про вжиття заходів для посилення рівня захисту державного кордону". За відповідне рішення проголосували лише 203 нардепи.

За словами лідера партії "Свобода" Олега Тягнибока, текст даного проекту постанови перегукується з рішенням, що вчора було ухвалено на засіданні РНБР.

Зокрема у проекті постанови Рада рекомендує Кабінету міністрів України у місячний термін після набрання чинності цієї постанови: "Негайно ухвалити рішення про призупинення роботи пунктів пропуску через державний кордон вздовж сухопутної ділянки кордону з Російською Федерацією, окрім пунктів "Юнаківка", "Грем'яч" та "Хутір-Михайлівський", до повної стабілізації ситуації в Донецькій та Луганській області та припинення підтримки терористів з боку Російської Федерації.

Також Кабмін має негайно затвердити документи, необхідні для проведення в односторонньому порядку демаркації сухопутної ділянки кордону з Російською Федерацією, яка буде обладнана за прикладом зовнішніх кордонів Європейського союзу.

Також проект постанови доручає уряду негайно ухвалити рішення про призупинення роботи пунктів пропуску через державний кордон та посилити контроль над ділянкою державного кордону з Молдовою в районах межування з невизнаною Придністровською Молдавською Республікою.

Також рада рекомендувала Державній прикордонній службі України у місячний термін після набрання чинності цієї постанови розширити штат службовців для більш повного охоплення ділянки державного кордону з Російською Федерацією.