ua en ru

Рада відмовилася визнати майно профспілок часів УРСР власністю ФПУ

Народні депутати не ухвалили законопроект № 2204 "Про внесення змін до закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (щодо визначення майна федерації профспілок)".

Народні депутати не ухвалили законопроект № 2204 "Про внесення змін до закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (щодо визначення майна федерації профспілок)". За відповідне рішення проголосували 125 нардепів.

Також депутатам не вистачило голосів, щоб відправити даний законопроект на повторне перше читання. Цю пропозицію підтримали лише 180 нардепів.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект вносить доповнення в розділ VI закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", згідно з якими визнається право власності Федерації професійних спілок України чи створених нею господарських товариств на майно, на яке вони оформили свідоцтва на право власності впродовж 1991-2011 рр.

"Всеукраїнські об'єднання професійних спілок, які діяли до 24 серпня 1991 р., є правонаступниками відповідних республіканських об'єднань професійних спілок УРСР та колишнього Союзу РСР щодо їх майна та майнових активів, розташованих на території України, за винятком того майна, чий статус власника визначається чинними міжнародними договорами України", - йдеться у проекті закону.

Майно профспілок (їх об'єднань та організацій) колишнього Союзу РСР та УРСР, набуте до 24 серпня 1991 р. за рахунок власних коштів, а також майно, передане їм у відання за рішенням державних органів влади колишнього Союзу РСР та Української РСР, є власністю відповідних профспілкових організацій України та юридичних осіб, за умови визнання ними себе правонаступниками всеукраїнських профспілкових об'єднань колишнього Союзу РСР.

"Метою законопроекту є законодавче визнання права власності на майно професійних спілок колишнього Союзу РСР, розташоване на території України, та на майно, створене професійними спілками України в процесі їх діяльності", - йдеться у пояснювальній записці до документу.