ua en ru

Рада обмежила розмір штрафів за мікрокредитами

Рада обмежила розмір штрафів за мікрокредитами Фото: гроші (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Верховна рада України обмежила розмір штрафів за мікрокредитами в Україні. Народні депутати схвалили у другому читанні відповідний законопроект №1109.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Закон обмежує сукупну суму платежів, які має сплатити споживач у разі невиконання його зобов’язань, передбачених договором про споживчий кредит (неустойки (штраф, пеня), процентної ставки, інших платежів). Розмір такого кредиту не перевищує однієї мінімальної заробітної плати, а розмір штрафу законодавці обмежили подвійною сумою, одержаною споживачем за таким договором.

У документі прописано, що згода споживача на передачу інформації стосовно цього кредиту хоча б в одне бюро кредитних історій, яке включене до Єдиного реєстру бюро кредитних історій, є обов’язковою умовою надання кредиту.

Кредитодавця також зобов'язали передавати інформацію щодо всіх споживчих кредитів (включаючи переуступку прав вимоги) хоча б в одне бюро кредитних історій, яке включене до Єдиного реєстру таких бюро. А термін внесення кредитним бюро отриманих від кредитора відомостей скоротили з 7 до 3 робочих днів.

Нагадаємо, в Україні з 4 липня банкам заборонили стягувати неустойку за прострочення платежів під час карантину.

Як писало РБК-Україна, Верховна рада 16 червня ухвалила у другому читанні відповідний законопроект №3297.