ua en ru

Рада схвалила закон про регулювання вартості інтернету

Рада схвалила закон про регулювання вартості інтернету Фото: Верховна рада (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Верховна рада України схвалила законопроект про регулювання вартості інтернету і мобільного зв'язку. Відповідний проект №3014 "Про електронні комунікації" у другому читанні підтримали 260 нардепів.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Документ згодом дозволить Україні інтегруватися у єдиний цифровий ринок Євросоюзу, оскільки імплементує норми Європейського кодексу електронних комунікацій, який впроваджується у Європі до кінця 2020 року.

Що пропонує закон

Вводиться повідомний принцип реєстрації суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері електронних комунікацій; визначається виключний перелік вимог до учасників ринку.

Законом вводяться консультації з учасниками ринку з усіх питань, що зачіпають їх інтереси; встановлюється процедура подачі документів до регуляторного органу в електронному вигляді.

Також документ визначає відповідальність за порушення законодавства про електронні комунікації і удосконалює контроль у цій сфері, зокрема в частині зменшення кількості перевірок таких суб'єктів на їх території.

Нагадаємо, профільний комітет рекомендував парламенту схвалити закон в другому читанні.

Як писало РБК-Україна, раніше Національне агентство по запобіганню корупції знайшло ознаки корупції у цьому документі.

Експерти Нацагентства визначили перелік корупційних чинників у положеннях закону, серед яких створення регуляторного органу з невизначеним статусом і покладання на нього контролюючих функцій, використання у законі оціночних понять та інше.