ua en ru

Рада схвалила приєднання України до Метричної конвенції

Рада схвалила приєднання України до Метричної конвенції Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

За документ після декількох невдалих спроб проголосували 232 нардепи

Парламент підтримав за основу та в цілому законопроект №0181 "Про приєднання України до Метричної конвенції". За документ після декількох невдалих спроб проголосували 232 нардепи, передає кореспондент РБК-Україна.

Зазначимо, що нардепи розглядали цей проект закону по повній процедурі.

Метричною конвенцією засновано Міжнародне бюро з мір та ваг (ВІРМ), до основних завдань якого віднесено розроблення і підтримка міжнародних еталонів одиниць вимірювання Міжнародної системи одиниць. Так, на сьогодні учасниками Метричної конвенції є 58 держав. 43 держави беруть участь у Генеральній конференції з мір та ваг (CGPM) у статусі асоційованих учасників, в тому числі Україна з 2002 року.

Згідно з резолюцією, прийнятою на 24-му засіданні CGPM, асоційовані учасники генконференції, які перебувають у цьому статусі понад 5 років, офіційно запрошуються до приєднання до Метричної конвенції та набуття членства в ВІРМ. Вказано, що з 2013 року розмір внеску асоційованих учасників генконференції буде поступово збільшуватися, і через п'ять років має становити 90 % річного внеску повноправних членів ВІРМ, але без надання асоційованим учасникам прав і переваг, якими користуються держави - члени ВІРМ. Зокрема, Україна як асоційований учасник CGPM не може брати участь у проведенні звірень національних еталонів, що проводяться Міжнародним комітетом з мір та ваг.

"У 2017 році внесок України до BIPM як асоційованого учасника генконференції становив 50 763 євро, тобто 90% суми внеску України як повноправного члена ВІРМ. У 2018 році після приєднання України до Метричної конвенції внесок України як члена BIPM становитиме 56 306 євро", - підкреслюється у пояснювальній записці.

Отже, прийнятий закон дозволить Україні набути членство у BIPM та користуватися правами повноправного члена BIPM, зокрема:

  • голосувати на засіданнях генконференції та брати участь у роботі консультативних комітетів (наразі Україна не має права голосу на засіданнях CGPM та не може брати участь в роботі консультативних комітетів);
  • брати участь у ключових звіреннях Міжнародного комітету з мір та ваг (на сьогодні Україна бере участь у звіреннях, які проводяться у рамках регіональної метрологічної організації "Євро-Азійське співробітництво державних метрологічних установ" (СООМЕТ), що дозволить оцінити ступінь еквівалентності національних еталонів у найкоротший термін та з найвищою точністю та, як наслідок, підвищить метрологічний вплив і конкурентоздатність України в Євро-Азійському регіоні, збільшить попит на надання послуг з калібрування на національних еталонах України для держав Центральної Азії та Кавказького регіону, створить нові можливості для одержання прибутку;
  • придбати відкалібрований платино-іридієвий еталон кілограму за ціною собівартості (є актуальним для України, оскільки на сьогодні Україна має еталон кілограму із нержавіючої сталі нижчого рівня);
  • користуватися послугами з калібрування національних еталонів, які є недоступними для асоційованих учасників;
  • одержати доступ до обмежених розділів веб-сайту ВІРМ, що містять наукову та стратегічну інформацію;
  • залучити фахівців наукових метрологічних центрів України до участі у програмах підвищення кваліфікації BIPM.

Нагадаємо, раніше Міністерство фінансів підготувало роз'яснення про зміни, які очікуються від підписання Україною багатосторонньої конвенції MLI (Multilateral Instrument).