ua en ru

Рада не погодилася проводити вибори мерів міст з населенням понад 500 тис. мешканців у два тури

Народні депутати не ухвалили  законопроект № 1098 "Про внесення змін до закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості)".

Народні депутати не схвалили законопроект № 1098 "Про внесення змін до закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості)". За відповідне рішення проголосували 162 нардепа.

З цією метою в законопроекті розмежовані вибори сільських, селищних та міських (у містах з населенням менше 500 тис. жителів) голів, які і далі проводитимуться за мажоритарною системою відносної більшості, та вибори міських голів (у містах з населенням більше 500 тис. жителів), яких пропонується обирати за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості.

Обраним міським головою (у містах з населенням понад 500 тис. жителів) буде вважатися кандидат, який одержав на виборах більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

"Якщо жоден із кандидатів на посаду міського не набере абсолютної більшості - буде проводитись повторне голосування щодо двох кандидатур, які набрали найбільше голосів виборців", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

В законопроекті значно деталізовано порядок проведення повторного голосування.