ua en ru

ВР призначила пенсії у зв'язку із втратою годувальника членам сімей загиблих євромайданівців

ВР призначила пенсії у зв'язку із втратою годувальника членам сімей загиблих євромайданівців Фото: пленарне засідання Верховної Ради

Відповідний проект закону №2162а в першому читанні та у цілому підтримали 256 нардепів

Верховна Рада України врегулювала питання призначення пенсії у зв'язку із втратою годувальника членам сімей осіб, загиблих (померлих) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, отриманих під час участі в Революції гідності. Відповідний проект закону №2162а в першому читанні за основу і в цілому підтримали 256 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, у пояснювальній записці зазначається, що, відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які перебували на його утриманні, пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за III групи інвалідності. Це від 1 року (у випадку смерті до 23 років) до 15 років (у випадку смерті після досягнення 60 років).

"В результаті участі в Революції гідності загинули більше 100 осіб. Серед загиблих є особи, які не мають необхідного страхового стажу, що позбавляє непрацездатних членів їх сімей (мова йде, в першу чергу, про дітей віком до 18 років) права на призначення пенсії у зв'язку із втратою годувальника", - пояснюють автори законопроекту.

Зокрема, законопроектом вносяться зміни до першого речення абзацу першого частини першої статті 36 закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", доповнивши після слів "статті 32 цього Закону" словами "а також у разі смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, отриманих під час участі в масових акціях громадянського протесту в Україні із 21 листопада 2013 р. по 21 лютого 2014 о. за євроінтеграцію і проти режиму Януковича (Революції гідності)".

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що всі герої Майдану і їх сім'ї отримують допомогу від держави.