ua en ru

Рада має намір продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель до набрання чинності закону про обіг таких земель

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект № 11315, ініційований представником Президент у ВР, народним депутатом від Партії регіонів Юрієм Мірошниченком, яким пропонується продовжити мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до набрання чинності закону про обіг сільгосп земель . "За" закон "Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо обігу земель сільськогосподарського призначення)" проголосували 240 народних депутати з мінімально необхідних 226.

Законом до Земельного кодексу України вносяться зміни, згідно з якими мораторій на купівлю-продаж сельхосземель продовжується до набрання чинності закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. Варто відзначити, що такий закон повинен бути підготовлений і внесений Кабінетом міністрів у ВР, відповідно до положень законопроекту, до 1 січня 2013 р.

У чинному законодавстві термін мораторію спливає 1 січня 2013 Проте, як уточнює автор законопроекту, на сьогоднішній день залишається законодавчо не врегульованим питання формування і розвитку обігу земель сільськогосподарського призначення.
"У чинній редакції Земельного кодексу України введено обмеження з купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності (за умови набрання чинності законом про ринок земель), проте до цих пір він не прийнятий.

Нагадаємо, проект закону "Про ринок земель" № 9001-д Верховна Рада України прийняла в першому читанні за основу, але він не включений до порядку денного одинадцятій сесії ВР шостого скликання.

"Оптимальним способом вирішення проблеми є перенесення строків зняття мораторію на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення до законодавчого врегулювання питання їх обігу", - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.