ua en ru

Рада хоче передати розгляд клопотань про корупцію суддів до судів іншої області

Рада хоче передати розгляд клопотань про корупцію суддів до судів іншої області Фото: Верховна Рада

Луценко поскаржився на складнощі у правоохоронців

Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект №2500 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо негласних слідчих (розшукових) дій щодо працівників суду і правоохоронних органів)". За відповідне рішення проголосували 252 надепи при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

Як заявив співавтор законопроекту, голова фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко під час представлення даного документа в парламенті, у правоохоронних органів виникають складнощі з отриманням в суді дозвіл на проведення оперативно розшукових дій щодо певного судді: прослуховування або документування його корупційних дій.

"Цей законопроект пропонує відповідні подання правоохоронних органів направляти до іншого суду на території іншої адміністративної одиниці, який не пов'язаний особистим знайомством і спільною роботою з підозрюваним у хабарництві та службових злочинах суддею", - сказав Луценко.

Так, згідно з пояснювальною запискою, законопроект розроблений з метою запобігання можливих випадків винесення неправосудних рішень або незаконного витоку інформації про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії з боку слідчих суддів апеляційних судів щодо суддів, працівників суду або співробітників правоохоронних органів, які можуть мати побутові, дружні або інші соціальні зв'язки.

Законопроект пропонує доповнити статтю 247 Кримінально-процесуального кодексу України частиною другою, що передбачає можливість розгляду клопотань про дозвіл на проведення негласного слідчої (розшукової) дії відповідним слідчим суддею поза територіальної юрисдикції органу досудового розслідування, який здійснює досудове розслідування.

Нагадаємо, Рада сьогодні дозволила військово-цивільних адміністраціям виконувати бюджетні повноваження.