ua en ru

Рада хоче звільнити від відповідальності за несплату податків підприємства з зони АТО

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 4314а "Про внесення змін до Податкового кодексу України (про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції)".

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 4314а "Про внесення змін до Податкового кодексу України (про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції)". За відповідне рішення проголосували 241 нардеп.

Положення законопроекту поширюються на суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції.

Законопроект пропонує на території АТО, для платників податку, строком сплати податків і зборів визнати наступний період, який починається після закінчення антитерористичної операції.

Законопроект також передбачає звільнення від відповідальності за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку платника податків, який здійснює діяльність на території проведення антитерористичної операції, у період проведення антитерористичної операції, а також протягом 365 днів з моменту її закінчення.

Крім того, пропонується терміни виконання податкових зобов'язань у період та на території проведення антитерористичної операції, перенести на термін до 365 днів з дня закінчення антитерористичної операції.

Також, законопроектом передбачено спрощений механізм відмови фізичної особи - підприємця, який здійснює діяльність в зоні проведення тимчасової антитерористичної операції, від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Проте за словами заступника міністра фінансів Дениса Фудашкіна, даний законопроект фактично пропонує перенести на 365 днів сплату податкових зобов'язань, у тому числі й ренти на видобуток корисних копалин, для всіх підприємствах, що може завдати збитків держбюджету на суму до 7 млрд грн, тому Кабінет міністрів не підтримав цей законопроект.