ua en ru

Роботи по проекту Вісагінської АЕС йдуть за планом, - прем'єр-міністр Литви

Роботи по проекту Вісагінської АЕС (ПАЕС) йдуть за планом: до кінця року буде укладено акціонерний договір з японською компанією Hitachi та іншими партнерами. За словами литовського прем'єра Андрюса Кубілюса, ніхто з учасників проекту - ні Польща, ні Латвія, Естонія - не вийшли з нього. Про це прем'єр заявив на засіданні спеціальної комісії з даного питання.

Як повідомляє прес-служба уряду, комісія також розглянула хід робіт за проектом. Кубілюс, посилаючись на думку керівника проекту Віргінюса Подеріса, назвав орієнтовну ціну майбутньої електроенергії - 18 центів за кВт/год (5,2 євроцента), що в умовах 2020 р. буде цілком конкурентоспроможною ціною.

Поки залишається неясним, як розподілятимуться акції між партнерами. За словами Кубілюса, відповідь на це питання буде дана в процесі підготовки акціонерного договору. Втім, згідно з прийнятим у Литві законом, країні має відійти не менше половини акцій.

За словами прем'єра, зараз переговори йдуть на рівні енергетичних компаній, і тільки в наступному році вони перейдуть на політичний рівень.

"Сподіваюся, що зміни у владі в Польщі і в Латвії не змінять погляди на проект", - заявив Кубілюс журналістам після засідання.

Будівництво ВАЕС, яка повинна замінити Інгалинську АЕС, закриту в 2009 р., повинне початися в 2014 р. і завершитися в 2020 р. Крім Литви в проекті беруть участь Польща, Латвія і Естонія.