ua en ru

Робота на головному золотодобувному родовищі Киргизії припинена через страйк

Робота на критично важливому для економіки Киргизії золотодобувному родовищі Кумтор припинена з-за організованою профспілкою страйку. Про це повідомив копальні, канадська компанія Centerra Gold Inc., передає Reuters.

Економіка одній з найбідніших країн Центральної Азії залежить від виробництва золота, левова частка якого видобувається на Кумторе. Centerra є найбільшим інвестором Киргизії, уряду якої належить 33% акцій золотошукача.

Профспілка вимагає від компанії виплатити робочим належні пенсійні виплати в Соцфонду Киргизії на додаток до тих пенсійних виплат, які виплачуються працівникам безпосередньо, повідомила Centerra.
"Безстроковий страйк - поки не будуть задоволені наші вимоги", - повідомив Рейтер голова профспілки Ельдар Таджибаев.

"Звичайно, компанія недоотримає більший прибуток, адже щодня виробляється багато золота. Компанія зазнає великих збитків".

Торік з родовища було видобуто 18,1 тонни золота або близько 50 кілограмів у добу, і компанія прогнозувала приблизно стільки ж на цей рік.

За словами Таджибаева, страйк почалася рано вранці, і на родовищі знаходяться 1,4 тис. працівників компанії, але працюють тільки ті, хто забезпечує безпеку рудника.

Кумтор розташований в горах Іссик-Кульской області, в зоні вічної мерзлоти на висоті більше 4 тисяч метрів над рівнем моря і в 60 кілометрах від кордону з Китаєм.

На думку Centerra, перерва в роботі є незаконним, оскільки суперечить колективним договором, термін дії якого закінчується 31 грудня. Компанія повідомила, що веде переговори із профспілкою. Профспілка говорить, що чекає підтримки від уряду і парламенту.