ua en ru

Рабінович: ми повинні забезпечити українців дешевим газом власного видобутку

Рабінович: ми повинні забезпечити українців дешевим газом власного видобутку Фото: Вадим Рабінович (прес-служба нардепа)

Рабінович назвав "злочином" продаж населенню газу за завищеними цінами

Газ власного видобутку українці повинні отримувати по собівартості, тоді як зараз на ньому "наживаються олігархи і транснаціональні корпорації". Про це заявив народний депутат, лідер партії "За життя" Вадим Рабінович в ефірі телеканалу NewsOne.

"Влада відразу оголосила, що збираються щороку підвищувати ціну на газ на 25%. І якщо ми будемо все це і далі терпіти, то вони і далі будуть підвищквати і підвищувати - поки не задушать нас цим тарифом остаточно. Ви подивіться: пенсії в країні платити нічим, по зарплатах вже заборгованості, Коболєв (глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, - ред.) виписує собі мільярди премій. Ті мільярди, які вони не виплачують пенсіонерам! А вся країна мовчить, правоохоронні органи не реагують", - заявив він.

Крім того, Рабінович назвав "злочином" продаж населенню газу за завищеними цінами, "в той час як його потреби повністю і з великим запасом перекриває власний видобуток".

"Я повторюю вже як догму: дорогі українці, у нас в країні видобувається 21,4 млрд кубометрів газу. У той же час ми з вами і разом з усіма бюджетними організаціями споживаємо 15,4 кубометра. Нам повинні віддати наш газ за собівартістю, яка становить 2,5 тис. грн за метр кубічний. Це обов'язок держави! Нехай вона навіть візьме маржу 10% та один кубометр газу для населення коштуватиме 2,75 тис. грн. Але не більше! Для того щоб це зробити, потрібно просто вивести нафто - і газовидобування з-під контролю олігархів, унеможливити вплив на неї транснаціональних корпорацій. Повернення нафтової і газової галузей у державну власність - це одне з пріоритетних завдань нашої партії. Образяться на нас п'ять олігархів? Та й бог з ними!", - заявив він.

Рабінович також розкритикував Міжнародний валютний фонд за те, що той "втручається в ціноутворення на українському ринку газу".

"МВФ говорить нам про те, що потрібно піднімати тарифи на газ? Він може піти туди ж, куди підуть згадані п'ять олігархів. Міжнародний валютний фонд - це фінансова організація, от нехай і займається фінансовими питаннями!", - сказав Рабінович.