ua en ru

Quantum Endowment Дж.Сороса очолив рейтинг найбільш прибуткових хедж-фондів

З моменту створення десять провідних хедж-фондів заробили 153 млрд дол. - третина доходів всієї галузі, представленої 7 тис. компаній. Як впливає з дослідження, проведеного компанією LCH Investments, найбільш прибутковим став фонд мільярдера і філантропа Джорджа Сороса Quantum Endowment, пише РБК daily.

Заснований в 1973 р. хедж-фонд Дж.Сороса Quantum Endowmen приніс своїм клієнтам 32 млрд дол. Як підрахували експерти LCH, фонд Дж.Сороса з моменту свого створення приносив інвесторам по 900 млн на рік. Загальна ж прибутковість фонду з 300 співробітниками опинилася за вказаний період вище за загальний прибуток Apple, в якому трудяться більше 30 тис. співробітників. У аналогічному порівнянні виграє Quantum і у Alcoa, одній з 30 найбільших виробничих компаній США, відзначає Financial Times.
На друге місце LCH поставила хедж-фонд британця Джона Полсона Paulson & Co., який з 1994 р. приніс своїм інвесторам 26,4 млрд дол. Це лише небагато чим менше прибутку Boeing за той же період. Разом фонди Дж.Полсона і Дж.Сороса запрацювали з моменту створення більше, ніж Walt Disney або McDonald's. Що навіть замикає першу десятку фонд ESL за 22 роки існування приніс інвесторам більше, ніж запрацювала британська авіакомпанія British Airways.
"Ситуація, коли компанія, яка нічого не виробляє, заробляє більше організацій, що беруть активну участь в реальній економіці, викликає занепокоєння. Необхідно бути вкрай пильними з галузями, які великі і непрозорі. Вони потенційно можуть рухнути, негативно вплинувши на всю фінансову систему", - сказав РБК daily інвестиційний директор Investment Management Джастін Уркуарт Стюарт.
Втім, похвалитися великими успіхами можуть далеко не всі. "Є відмінні керівники, які заробили тонни грошей, проте щодо останніх 7 тис. фондів (випробовуєш) дуже сильне розчарування", - вважає голова LCH Investments Рік Софер. За його словами, провідні хедж-фонди об'єднує одна риса: вони жорстко контролювали приплив капіталу, щоб не стати вкрай великими і неповороткими в збиток чіткому проходженню своїм інвестиційним стратегіям.
"Багато хедж-фондів зараз переживають некращі часи, багато хто закривається. Вони втрачають кошти на валютних і сировинних ринках, клієнти виводять кошти. Галузь непрозора, і тому про невдачі повідомляється не так часто. Число ж успішних фондів невелике", - підтвердив Дж.У.Стюарт