ua en ru

Qatar Telecom купує у Orascom Telecom 50% туніського оператора зв'язку Tunisiana за 1,2 млрд дол

Катарська телекомунікаційна компанія Qatar Telecom (торгова марка - Qtel) і єгипетська Orascom Telecom Holding (OTH) підписали угоду, за умовами якої Qatar Telecom придбає 50% туніського оператора зв'язку Orascom Telecom - Tunisie (Tunisiana) - за 1,2 млрд дол. грошовими коштами . Про це йдеться в опублікованому сьогодні прес-релізі OTH. В даний час Qatar Telecom і OTH володіють туніським оператором на паритетних засадах, передає РБК.
Виходячи з умов операції вартість бізнесу Tunisiana оцінена з мультиплікатором в 6,7 показників EBITDA за 2009 р. "Надходження від угоди будуть використані для зміцнення становища з ліквідністю OTH і підтримки розвитку швидкозростаючих бізнесів", - наголошується в повідомленні єгипетського телекомунікаційного холдингу.
Продаж 50% Tunisiana буде завершений на початку січня 2011 р.
В окремому повідомленні інвестиційний холдинг Н.Савіріса Weather Investments і російський оператор VimpelCom Ltd. (у жовтні вони домовилися про злиття телекомунікаційних активів) заявили, що "повністю підтримують угоду щодо відділення туніського бізнесу Orascom Telecom Holding". Ця угода була схвалена Weather і VimpelCom відповідно до угоди про продаж і обмін акцій, підписаних 4 жовтня 2010 р., зазначено в спільній заяві Weather і VimpelCom.
Нагадаємо, 4 жовтня 2010 р. VimpelCom Ltd. і холдинг Weather Investments мільярдера Н. Савіріса підписали угоду про об'єднання двох груп, підсумком якого повинно стати створення п'ятого найбільшого оператора мобільного зв'язку за абонентами у світі. Після закриття угоди VimpelCom буде володіти через Weather 51,7% мобільного оператора Orascom Telecom Holding (працює в Африці, Азії та Канаді) і 100% Wind Telecomunicazioni (Італія, Греція). За умовами угоди, акціонери Weather передадуть VimpelCom свої акції Weather в обмін на пакет, що складається з 325 млн 639 тис. 827 нових випущених звичайних акцій VimpelCom, грошові кошти у розмірі 1,8 млрд дол. і деякі активи, які будуть виділені з Orascom Telecom і Wind Italy після закриття угоди. Загальна вартість операції оцінена в 6,6 млрд дол. Її успішне завершення залежить від цілої низки умов, включаючи різноманітні урядові дозволи і схвалення акціонерів. Реалізації амбітної угоди перешкоджають проблеми Orascom Telecom в Алжирі (місцевий уряд хоче націоналізувати дочірнього оператора Orascom Telecom Algeria), а також сумніви норвезької Telenor, одного з акціонерів VimpelCom, в доцільності угоди.