ua en ru

П'ята частина українського експорту знаходиться під загрозою через ризики в країнах-імпортерах, - аналітики

П'ята частина експорту з України перебуває під загрозою через ризики в країнах-імпортерах. Про це йдеться в опублікованому аналітичною групою Da Vinci AG квартальному звіті Ukrainian Economic Trends Forecast на 2012 рік.

"Економіки більше двох десятків країн, зовнішньоторговельних партнерів України, знаходяться в зоні ризику через різні економічні і політичні причини. Загальний рівень експорту українських товарів у ці країни становить 21%. Дані держави в 2012 році можуть або зменшити закупівлю товарів з України, або знизити динаміку зростання закупівель. З урахуванням зростаючого імпорту товарів обидві тенденції можуть стати додатковим негативним фактором для зовнішньоторговельного балансу України та нададуть значний вплив на стан національної економіки", - йдеться у звіті.

Негативний вплив на український експорт, на думку аналітиків, буде надавати ситуація на ринках країн Близького і Середнього Сходу, а також Північної Африки.

"Політичні трансформації в деяких країнах регіону змінюють звичну картину геоекономічних зв'язків, що призводить до переформатування зв'язків торгових. Такі зміни несуть загрозу втрати Україною одних ринків, зокрема Лівії, Тунісу, і скорочення доступу на інші, наприклад, Єгипту. Серед найбільш важливих зовнішньоекономічних партнерів , що знаходяться в зоні ризику, перебувають Єгипет, Іран, Ліван і Сирія. На частку цих країн за аналізований період припадало 6,38% українського експорту товарів", - наголошується в звіті.

За оцінками аналітиків компанії, внутрішньополітична нестабільність, зміна геоекономічних пріоритетів і геополітична ситуація в цих державах можуть зробити негативний вплив на позиції українських експортерів в 2012 році.

Нагадаємо, негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні за 11 місяців 2011 р. склало 12 млрд 764,2 млн дол. (за 11 місяців 2010 р. також негативне - 7 млрд 981,9 млн дол.).