ua en ru

Путін поки не бачить перспектив налагодити відносини з владою Туреччини на офіційному рівні

Путін поки не бачить перспектив налагодити відносини з владою Туреччини на офіційному рівні Фото: Володимир Путін

При цьому президент РФ підкреслив, що Росія продовжить "дружити" з турецьким народом

Президент Росії Володимир Путін заявив, що не бачить перспектив налагодити стосунки з Туреччиною на офіційному рівні. Про це заявив президент РФ Володимир Путін на прес-конференції.

"Я поки не бачу перспектив налагодити стосунки з турецьким керівництвом на офіційному рівні. А ось на гуманітарному… Тут я не знаю… Ми змушені будемо приймати економічні заходи", - заявив Путін.

При цьому президент РФ підкреслив, що Росія продовжить "дружити" з турецьким народом.

"Вони були нашими партнерами і друзями, так і залишаються", - заявив президент Росії.

Відповідаючи на питання журналістів, Путін не стримував емоцій, коментуючи ситуацію зі збитим російським літаком.

"Ми вважаємо, що дії турецької влади щодо нашого літака це не дружній, а ворожий акт. Збили літак, у нас люди загинули… Що нас особливо обурило. Якщо б це був нещасний випадок. МИ потім чули, що влада не знали, що наш літак. Що люди роблять? Знімають трубку і дзвонять… А вони побігли в Брюссель, почали прикриватися НАТО", - поскаржився Путін.

Також Путін розповів про секретні домовленості з турецькою владою з "чутливих питань".

"Що ось найголовніше, хочу, щоб ви це зрозуміли, і у нас люди почули, і в Туреччині люди почули, що нас зачепило... Адже ми не відмовлялися від співпраці. Коли я був в Анталії, турецькі влади поставили перед нами дуже чутливі для Туреччини питання, які не вписуються у формат міжнародного права… Ми сказали: так, ми розуміємо і готові вам допомогти", - заявив Путін, при цьому відмовившись розкрити суть цих "чутливих питань".

Також він торкнувся теми можливої третьої сторони, зацікавленої в конфлікті Росії і Туреччини.

"Є третя країна, ми цього не знаємо… Але якщо хто-то в турецькому керівництві вирішив лизнути американське керівництво в одне місце… Не знаю, чи їм це американцям... В будь-якому випадку, вони поставили в незручне становище", - заявив він.

"Вони думали, що ми з Сирії утечемо чи що? Ми не та країна", - додав Путін.

Нагадаємо,відносини між двома країнами загострилися після того, як турецькі Військово-повітряні сили збили на кордоні з Сирією російський військовий літак Су-24. Туреччина заявила, що літак був збитий за порушення повітряного простору країни, про що військові були попереджені. РФ стверджує, що літак знаходився над територією Сирії.

28 листопада президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про заходи щодо забезпечення національної безпеки РФ і захисту громадян РФ від злочинних та інших протиправних дій та застосуванні спеціальних економічних заходів щодо Турецької Республіки".

1 грудня уряд Росії своєю постановою затвердив список турецьких продуктів, ввезення яких в Росію забороняється з 1 січня 2016 року. Крім того, Росія призупинить безвізовий режим з Туреччиною з 1 січня 2016 року.