ua en ru

Підсумкова прес-конференція Путіна: онлайн-трансляція

Підсумкова прес-конференція Путіна: онлайн-трансляція Фото: президент РФ Володимир Путін

На захід акредитовано 1390 журналістів

Сьогодні, 17 грудня 2015 року, в режимі онлайн-трансляції відбудеться прес-конференція президента Російської Федерації Володимира Путіна, передає ТАРС.

"Річний звіт" російського президента пройде в Центрі міжнародної торгівлі (ЦМТ) і не обмежений у часі. Розпочнеться прес-конференція в 11:00 за київським часом.

Путін про економічні відносини з Україною

Президент РФ заявив про те, що санкції проти України воодиться не будуть, але вона позбудеться всіх преференцій.

"1 січня ми прогнозуємо погіршення наших економічних відносин... Тому що ми приймаємо рішення про скасування ЗВТ з Україною... Мені глави ЄС пропонували не позбавляти Україну торгових привілеїв з надією, що ми зможемо прийти до спільного рішення...", - заявив Путін.

Путін про російської армії на Донбасі і мінських домовленостях

"Ви розповідаєте, що російських військ на території України немає, тому я вам передати привіт від Єрофєєва і Александрова, двох спецназівців, яких судять. По-друге, 1.01.2016 закінчується дії Мінського договору, що від вас чекати? підете в наступ чи може ви нарешті відстанете від України?", - запитав Цимбалюк.

"Ми не говорили, що на Україні немає людей, які займаються вирішенням певних питань у військовій сфері. Але регулярних армії там немає.", - відповів Путін і додав, що Росія не зацікавлена в загостренні ситуації.

Путін про Україну

Український журналіст Роман Цимбалюк запитав у Путіна буде Росія обмінювати "бійців ГРУ" Єрофєєва і Александрова Савченко, Сенцова і Кольченко. На це президент РФ відповів, що "треба міняти всіх на всіх - так як пропонував Петро Олексійович (Порошенко - ред.), і в цьому ми з ним згодні".

"Ви назвали двох-трьох чоловік, яких пропонуєте міняти. А потім оголосили цілий список тих, на кого міняти", - зазначив Путін.

Путін про Сирію

В ході прес-конференції президента РФ поставили питання про те, якої стратегії поведінки дотримується Росія по відношенню до Сирії.

"А чи є чіткий план щодо Сирії, або ми діє імпульсивно?", - запитав Путіна журналіст Антон Верницький з "Першого каналу", а також поцікавився коли операція закінчиться і що президент буде вважати кінцевою точкою".

Путін заявив, що конфлікт у Сирії доведеться вирішувати політично. Також він сказав, що операція в Сирії в підтримку урядових буде тривати до тих пір, поки сирійська армія буде брати участь в бойових діях.

"Як тільки ми побачимо, що почався процес зближення і як тільки сирійське керівництво вирішить, що пора домовлятися, ми не будемо намагатися стати великими сирійцями, ніж самі сирійці", - заявив він.

Путін про Туреччину

Турецький журналіст задав незручне запитання про різке погіршення у відносинах двох країн. «У цьому сценарії чи є якийсь третій учасник?» - Запитав журналіст.

Підсумкова прес-конференція Путіна: онлайн-трансляція

Фото: турецький журналіст

«Ми вважаємо, що дії турецьких властей відносно нашого літака це не дружній, а ворожий акт. Збили літак, у нас люди загинули »
«Що нас особливо обурило. Якби це був нещасний випадок. МИ потім чули, що влада не знала, що наш літак. Що люди роблять? Знімають трубку і дзвонять <...> Замість цього відразу побігли в Брюссель, в НАТО. Караул! Нас ображають! »- Відповів Путін.

Чи третя країна, ми цього не знаємо. «Але якщо хтось в турецькому керівництві вирішив лизнути американське керівництво в одне місце. <...> Не знаю, чи потрібно їм це американцям », - говорить Путін.

Перше запитання президенту РФ

Перше питання Путіну прозвучав від журналіста «Комсомольської правди» Олександра Гамова. Він нагадав, що трохи раніше Володимир Путін обіцяв своїм співвітчизникам вихід з економічної та політичної кризи в кінця 2016 року і запитав: «У Вас змінився настрій з приводу нашого виходу з кризи?» - Запитує журналіст.

Підсумкова прес-конференція Путіна: онлайн-трансляція

Фото: Александр Гамов

Путін розпочав прес-конференцію

Присутні зустріли Володимира Путіна аплодисментами.

На прес-конференцію акредитовано рекордну кількість журналістів - 1390 представників ЗМІ (у 2014 році - 1259 журналістів).

Відзначимо, за словами прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова, що кілька людей не змогли пройти акредитацію.

"Акредитовано 1392 людини, декілька журналістів, дійсно, не пройшли акредитацію, але видання все абсолютно (акредитовані)", - зазначив він, при цьому відмовив назвати, хто саме не пройшов акредитацію, пояснивши, що це було б некоректно.

Нагадаємо, що у своєму посланні до Федеральних зборів, яке відбулося на початку грудня, Путін не згадав про Україну. Російський президент обійшов увагу теми війни на Донбасі, анексії Криму та ідеї "Новоросії", тоді як у минулому році тема України займала значну частину його послання до парламенту РФ.

Також чимало уваги Путін приділив Україні під час своєї підсумкової прес-конференції в середині грудня 2014 року. Тоді російський лідер зачіпав теми війни на Донбасі, називаючи АТО "каральною операцією", висловлювався з приводу мінських угод, обміну полоненими, долі затриманої української льотчиці Надії Савченко та багато іншого.