ua en ru

Путін підписав закон про "право на забуття" в Росії

Путін підписав закон про "право на забуття" в Росії Фото: президент РФ Володимир Путін (DT.ua)

Документ опубліковано на офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про введення штрафів для операторів пошукових систем на 1 мільйон рублів за відмову за запитом видалити особисті дані з інтернет-пошуковика. Закон про "право на забуття" опубліковано на офіційному порталі правової інформації РФ.

Як зазначається, новий закон дозволяє штрафувати інтернет-пошуковики за порушення "права на забуття" на суму до 1 млн рублів.

За перше невиконання вимог про видалення інформації передбачено адміністративне покарання у вигляді штрафу від 30 до 50 тисяч рублів для фізосіб, а для юросіб - від 50 до 100 тисич рублів. За повторне порушення штраф для фізичних осіб становитиме від 300 до 500 тис. руб., а для юридичних осіб - від 800 тисяч до 1 мільйона рублів.

Документ передбачає можливість накладення штрафу на юридичних і фізичних осіб в розмірі 100 тисич рублів за рішенням суду, який встановив, що оператор пошукової системи відмовився задовольнити вимогу про видалення видачі посилань і ця відмова була необґрунтованою. Якщо оператор пошуковика протягом п'яти днів не виконує рішення суду, він карається штрафом у розмірі 1 млн руб.

Згідно із законом про "право на забуття", пошуковики на вимогу громадянина зобов'язані видалити з пошукової видачі посилання з недостовірною, неактуальною інформацією, а також з даними, що порушують інші закони.

Виняток становить інформація про події, які містять ознаки кримінально караних діянь, строки притягнення до відповідальності за якими ще не спливли, і відомості про вчинення громадянином злочину, з якого не знято або не погашено судимість.

Нагадаємо, напередодні 23 грудня російська Держдума затвердила штрафи за порушення права на забуття", прийнявши у третьому читанні відповідний закон.