ua en ru

Путін: Партнерство Євразійського союзу і ЄС здатне змінити геополітичну конфігурацію континенту

Економічно логічна і збалансована система партнерства Євразійського союзу і ЄС здатна створити реальні умови для зміни геополітичної і геоекономічних конфігурації всього континенту і мала б безсумнівний позитивний глобальний ефект. Таку думку висловив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін у статті для газети "Ізвєстія".

Нагадаємо, Путін у статті висловлює ідею про те, що Митний союз РФ, Білорусії і Казахстану повинен поступово перерости в Євразійський союз, який стане "зв'язкою" між Європою і динамічним Азіатсько-Тихоокеанським регіоном (АТР). Він також відзначає, що буде йти розширення кола учасників Митного союзу ЄЕП і за рахунок повноцінного підключення до роботи Киргизії і Таджикистану.

"Сьогодні очевидно, що світова криза, що вибухнула в 2008 р., носила структурний характер. Ми і зараз бачимо її гострі рецидиви. Корінь проблем - в накопичених глобальних дисбалансах", - підкреслює в статті російський прем'єр. Він додає, що при цьому дуже складно йде процес вироблення посткризових моделей глобального розвитку. Наприклад, практично застопорився Дохійський раунд, є об'єктивні труднощі і всередині СОТ, серйозну кризу відчуває сам принцип свободи торгівлі та відкритості ринків.

"На наш погляд, виходом може стати вироблення спільних підходів, що називається, "знизу". Спершу - всередині сформованих регіональних структур - ЄС, НАФТА, АТЕС, АСЕАН та інших, а потім - шляхом діалогу між ними. Саме з таких інтеграційних "цеглин" може скластися більш стійкий характер світової економіки", - відзначає Путін.

Приміром, продовжує він, два найбільших об'єднання на континенті - Євросоюз і Євразійський союз - заснувавши свою взаємодію на правилах вільної торгівлі і сумісності систем регулювання, об'єктивно, у тому числі і через відносини з третіми країнами і регіональними структурами, здатні поширити ці принципи на весь простір - від Атлантики до Тихого океану. Потім буде логічно почати конструктивний діалог про принципи взаємодії з державами АТР, Північної Америки, інших регіонів.

"У цьому зв'язку зазначу, що Митний союз вже почав переговори про створення зони вільної торгівлі з Європейською асоціацією вільної торгівлі. На порядку денному форуму АТЕС, який пройде через рік у Владивостоці, важливе місце займуть теми лібералізації торгівлі, зняття бар'єрів на шляху економічного співробітництва. Причому Росія буде просувати загальну, узгоджену позицію всіх учасників Митного союзу і ЄЕП", - підкреслює глава російського уряду.

Таким чином, на його думку, інтеграційний проект виходить на якісно новий рівень, відкриває широкі перспективи для економічного розвитку, створює додаткові конкурентні переваги. "Таке об'єднання зусиль дозволить нам не просто вписатися в глобальну економіку і систему торгівлі, але й реально брати участь у процесі вироблення рішень, які задають правила гри і визначають контури майбутнього", - додає Путін.

Прем'єр-міністр переконаний, що створення Євразійського союзу, ефективна інтеграція - це той шлях, який дозволить його учасникам зайняти гідне місце в складному світі XXI століття. "Тільки разом наші країни можуть увійти в число лідерів глобального зростання і цивілізаційного прогресу досягти успіху і процвітання", - підсумовує він.