ua en ru

Путін скасував посилений контроль на російсько-литовському кордоні

Президент РФ Володимир Путін дав вказівку Федеральній митній службі (ФМС) Росії про зняття посиленого митного контролю на російсько-литовському кордоні та перехід з 10 жовтня на роботу в плановому режимі, йдеться у повідомленні ФМС.

Посилення митного контролю на кордоні останнім часом було викликано збільшенням кількості митних правопорушень з боку литовських імпортерів і автоперевізників. Це було виявлено під час здійснення контрольних заходів в рамках застосування системи управління ризиками.

В результаті кількість правопорушень з боку литовських імпортерів і автоперевізників скоротилася і наразі не перевищує середньостатистичних показників.

У вересні 2013 р. у зв'язку з посиленням заходів прикордонно-митного контролю щодо легкових і вантажних автомобілів з литовськими номерами на прикордонних КПП послу РФ в Литві Володимиру Чхіквадзе була вручена нота протесту.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс звернувся до Євросоюзу з приводу застосовуваних Росією "дискримінаційних" митних заходів. За словами міністра, з 11 вересня на литовсько-російському кордоні усі перевезені з Литви вантажі та перевізники піддаються ретельній перевірці. Це значно погіршує торгівлю і негативно впливає на транспортну систему", зазначив Лінкявічюс.

За словами глави дипломатичного відомства, ці заходи є невиправданими, дискримінаційними і чинять негативний вплив на конкурентоспроможність транспортної і торгової систем і Литви, і всього Євросоюзу.

При цьому в кінці вересня 2013 р. Росспоживнагляд повідомив про виявлення неякісних молочних і м'ясних продуктів з Литви. Це вже другий випадок обмеження ввезення молочної продукції з Литви за останні роки. У 2009 р. такі заходи були прийняті, після того як у молоці знайшли антибіотики. Пізніше стало відомо, що Россільгоспнагляд не виключає інспекцій на заводах молочної продукції Литви.