ua en ru

Путін: Вилучення з договору про зону вільної торгівлі СНД стосуються насамперед енергоносіїв і металів

Вилучення з-під дії договору про зону вільної торгівлі СНД пов'язані з групами товарів, перш за все з енергоносіями і металами, заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на прес-конференції за підсумками саміту глав урядів СНД, Митного союзу та організації Євразійського економічного співробітництва. "Мова йде про вилучення за товарними групами, які представляють фіскальний інтерес для бюджетів наших країн", - пояснив глава уряду. Він додав, що питання про вилучення, а також розбіжності щодо низки заходів митного регулювання та захисту стали причиною, через яку три країни СНД (Азербайджан, Туркменія і Узбекистан) неостаточно приєдналися до зони вільної торгівлі. При цьому Путін висловив сподівання, що до кінця 2011р. деякі з цих держав приєднаються до створюваної зоні.
При цьому прем'єр-міністр РФ зазначив, що обмеження по режиму зони вільної торгівлі СНД "будуть поступово йти, але термінів не встановлено". "Ми будемо з нашими колегами обговорювати це питання", - уклав він.
Напередодні на засіданні глав урядів СНД у Санкт-Петербурзі був підписаний договір про вільну торгівлю в рамках Співдружності. Договір підписали Росія, Україна, Білорусія, Казахстан, Вірменія, Киргизія, Молдова і Таджикистан. Ще три держави СНД - Азербайджан, Туркменія і Узбекистан - договір не підписали, але повинні вирішити питання про свою участь в зоні вільної торгівлі до кінця 2011 р.