ua en ru

Путін: Держборг Росії не повинен перевищити 15% ВВП протягом 3 років

Держборг РФ не повинен перевищити 15% ВВП протягом 3 років. Про це повідомив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, виступаючи на засіданні розширеної колегії Міністерства фінансів (Мінфін) РФ.

За словами Путіна, для покриття ненафтогазового дефіциту не обійтися без запозичень. Прем'єр РФ зазначив, що потрібно дуже обережно ставитися до нарощування боргових зобов'язань. "Низький, безпечний рівень держборгу є нашою безумовною конкурентною перевагою в порівнянні з іншими країнами, тому стратегічним завданням є збереження помірного боргового навантаження", - сказав він. Путін уточнив, що це стосується як внутрішнього, так і зовнішнього боргу.

На внутрішньому ринку запозичень, вважає Путін, держава також повинна вести себе гранично обережно, щоб не виступати конкурентом для бізнесу і не відтягувати на себе фінансові ресурси, які можуть служити джерелами інвестицій.

Відзначимо, минулої п'ятниці Мінекономрозвитку РФ запропонувало уряду довгострокову модель розвитку країни - так звану "Стратегію-2030" - в якій прописані два варіанти: зростання держінвестицій і життя в борг заради переходу до інноваційної економіки і, як наслідок, підвищення рівня життя громадян, або сувора бюджетна економія з імпортом технологій і домінуванням ПЕК.