ua en ru

Путін: Формула ціни на газ і транзит газу для Україні не відрізняється від формули для інших європейських країн

Формула ціни на газ і транзит газу для України не відрізняється від формули для інших європейських країн, заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін за підсумками засідання російсько-українського комітету з питань економічного співробітництва, повідомляє РБК.
"Формула ціни на природний газ для всіх наших партнерів у Європі універсальна. Українська сторона пропонує її змінити і закласти в неї інші компоненти, але ми не можемо закладати різні компоненти для різних країн. Ми формулу не пишемо, ціна коливається відповідно до світовим ринком", - заявив він. Володимир Путін підкреслив, що ціна за транзит, як і ціна на газ, розраховується за певною формулою і також залежить від світової ринкової кон'юнктури. "Ціна поставок газу й ціна транзиту один від одного залежать, і вартість транзиту буде підніматися, коли зростає ціна на газ", - пояснив він.
Нагадаємо, напередодні глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" як і раніше не має наміру змінювати формулу ціни на газ для України і прив'язувати її до інших видів енергоносіїв. При цьому він нагадав про поточні тенденції на газовому ринку. За його словами, в період з початку 2011 р. по теперішній час у порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. експорт газу в українському напрямку виріс на 22%. "Це безпосереднім чином позначається на доходах України", - сказав Міллер.