ua en ru

Шлях до парламентських виборів в Україні має бути відкритим для всіх кандидатів, - ван Ромпей (доповнення)

Шлях до парламентських виборів 2012 р. в Україні має бути відкритим для всіх кандидатів. Про це повідомив голова Європейської ради Герман ван Ромпей на пленарному засіданні саміту Україна-ЄС, передає кореспондент РБК-Украина.
Він підкреслив, що ЄС вітає прийняття нового закону про вибори, але зазначив, що проведення парламентських виборів має відповідати цінностям України.
"Шлях до виборів має бути відкритим для всіх кандидатів... Такі саміти, як сьогодні, дають можливість напрацювати відносини між Україною і ЄС і домовитися про пріоритети на майбутнє. Але політична визначеність буде ключем до нашого успіху", - сказав він.

Вибори у Верховну Раду України, згідно з чинним законодавством, повинні відбутися в 2012 році. 17 листопада 2011 року закон "Про вибори народних депутатів України" був прийнятий Верховною Радою. Законом передбачається встановити п'ятипроцентний прохідний бар'єр і змішану (пропорційно мажоритарну) систему. 225 депутатів обираються за пропорційною системою в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій і 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.