ua en ru

У ПЦУ заявили про відсутність розколу в церкві

У ПЦУ заявили про відсутність розколу в церкві Фото: Євстратій Зоря (з відкритих джерел)

Зоря зазначив, що вийшли з ПЦУ священиків не піддадуть анафемі

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) заявив, що невелика група священнослужителів покинула Православну церкву України (ПЦУ), однак анафемі їх не піддадуть. Про це він повідомив на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

У той же час Євстратій зазначив, що цю подію не можна вважати розколом ПЦУ. За словами архієпископа, протягом півроку патріарха Філарета переконували не залишати єдину церкву, однак "він нікого не слухав".

"Думаю, що священний синод просто констатує, що вони вийшли з Православної церкви України. Ми не застосовуємо ніяких санкцій або покарань ні до митрополита Онуфрія, ні до патріарха Кирила. Точно так само, думаю, їх не буде і щодо патріарха Філарета", - додав Євстратій.

Також він уточнив, що ПЦУ не очікує силових конфліктів навколо церковних парафій з Українською православною церквою Київського патріархату.

Нагадаємо, раніше предстоятель Православної церкви, митрополит Епіфаній оголосив про скликання священного синоду через заяви патріарха Філарета про поновлення Київського патріархату. Також митрополит пригрозив священикам, які підтримали Філарета, відмовою у прийнятті до складу ПЦУ.