ua en ru

ГПУ покладає відповідальність за сьогоднішні масові заворушення на лідерів опозиції

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що ніхто, у томи числі і лідери опозиції, не уникнуть відповідальності за події, що сталися сьогодні в Києві

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що ніхто, у томи числі і лідери опозиції, не уникнуть відповідальності за події, що сталися сьогодні в Києві. Про це йдеться в заяві генпрокурора, яку оприлюднила перс-служба ГПУ.

"Масові заворушення, застосування мітингувальниками вогнепальної зброї, вандалізм і підпали - це реалії київських вулиць.

Радикально налаштовані угруповання захоплюють органи державної влади, розбивають приватні офіси, магазини та аптеки, нищать автотранспорт. До житлових будинків летить каміння, запальні суміші, протестувальниками застосовується травматична і вогнепальна зброя. Сьогодні ми в черговий раз переконалися, що в мирному врегулюванні ситуації у країні зацікавлена винятково влада. У цій ситуації лідери опозиції повинні взяти на себе відповідальність за все, що сьогодні відбувається на вулицях Києва", - йдеться в заяві.

Пшонка наголошує, що саме лідери опозиції упродовж двох днів анонсували сьогоднішню ходу, яка переросла у збройне протистояння.

"Я як генеральний прокурор можу констатувати: перемир'я порушено. Заради досягнення своїх політичних інтересів знехтувано всіма досягнутими домовленостями і поставлено під загрозу життя та спокій мільйонів киян. За оперативною інформацією, в сутичках вже постраждало близько 100 осіб. За кожного постраждалого, за кожне спалене авто і розбите вікно організатори масових заворушень понесуть відповідальність", - заявив Пшонка.

За його словами, Генеральна прокуратура вимагатиме найсуворішого покарання як для тих, хто підбурював людей на сьогоднішню акцію, так і для тих, хто організовував та керував ними.

"Ніхто не уникне відповідальності за сьогоднішні події", - наголосив він.

Нагадаємо, як раніше повідомлялося, Міністерство внутрішніх справ (МВС) і Служба безпеки України (СБУ) готові до 18:00 навести порядок у Києві всіма доступними засобами. Про це йдеться у спільній заяві в.о. міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та голови СБУ Олександра Якименка, розміщеній на сайтах силових структур.