ua en ru

Пшонка визнав, що працівники міліції перевищили необхідні заходи на Майдані

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка визнав, що в окремих випадках працівники спецпідрозділу міліції "Беркут" перевищили необхідні заходи впливу на мітингувальників. Про це заявив Пшонка під час доповіді у Верховній Раді України щодо подій, які сталися в ніч з 29 на 30 листопада 2013 р. на Майдані Незалежності, передає кореспондент РБК-Україна.

Проте, за словами Пшонки, працівники "Беркуту" були спровоковані агресивно налаштованими мітингувальниками.
За його словами, учасники акції протесту перешкоджали комунальним організаціям монтування ялинки монтувати новорічну ялинку на Майдані Незалежності.

Так, коли на Майдан прибули комунальники із ялинкою "агресивно налаштовані мітингувальники почали штовхати комунальників", заважаючи встановлювати паркани та підвозити деталі ялинки. Тому комунальники звернулися до правоохоронних органів з проханням забезпечення порядку.

За словами Пшонки, до керування операцією були причетні заступні глава київської міліції Валерій Коряк, начальники міліції громадської безпеки Петро Федчук, начальник управління громадської безпеки Олег Мариненко та його заступники Сергій Бойко та Сергій Карандюк.
Як розповів Пшонка, на Майдані ввечері було близько 500 осіб, 40 з яких "прикривали обличчя" масками та шарфами. О 4:07 за наказом Мариненка працівники правоохоронних органів попросили мітингувальників залишити майдан, проте це прохання будо проігнороване.

За словами Пшонки, у працівників міліції полетіло каміння та палаючи палки. Тому міліція почала витісняти мітингувальників з Майдану Незалежності та у відповідь на агресію участиків акції протесту деякі бійці "Беркуту" застосували спецзасоби.
"Треба констатувати, що рівень застосування сили до правопорушників з боку правоохоронців не відповідав небезпечності посягання та обстановці", - визнав Пшонка.

"Слідчим прокуратури Києва розслідуються кримінальні провадження щодо перевищення влади працівниками міліції та перешкоджання законній діяльності журналістів. З'ясовуються обставини заподіяння мітингувальникам, у тому числі журналістам тілесних ушкоджень. На цей час слідчими прокуратури проведено 220 допитів, вилучені та переглянуті відеозаписи і фотографії, з яких проводиться дізнання. Призначені дві судові експертизи, дано доручення на встановлення свідків та очевидців подій, у тому числі співробітників міліції, які перебували на місці подій", - заявив Пшонка.