ua en ru

Проведенню IPO в Україні перешкоджає відсутність вільного капіталу і високі ризики, - аналитик

Проведенню IPO в Україні перешкоджає відсутність вільного капіталу і високі ризики. Таку думку висловив в ході прес-конференції керівник аналітичного департаменту Concord Capital Андрій Герус, передає кореспондент РБК-Україна.

"Залучення декількох мільйонів гривень на українському фондовому ринку виглядає проблематичним. Для того щоб відбулося IPO необхідно, щоб на фондовому ринку з'явилися гроші. Чому пройшло IPO в Польщі, тому що там провели комплекс заходів плюс реформу пенсійної системи. Там багато пенсійних фондів, відповідно всі ці фонди вийшли на фондовий ринок і, відповідно, вийшли гроші, які необхідно в щось вкладати, інвестувати. Тому там дуже привабливий ринок для проведення IPO, тому що там є капітал і його можна залучати. В Україні ж капіталу не так багато і залучити його складно, оскільки багато ризиків. Тому IPO в Україні швидко не відбудеться", - сказав Герус.

Він зазначив, що розміщувати облігації в цьому році складно у зв'язку з глобальними макроекономічними тенденціями, і в Україні зокрема.

"У наступному році розміщення і локальних облігацій і єврооблігацій нашими компаніями також буде ускладнене", - додав Герус.