ua en ru

Після проведення реформи охорони здоров'я безкоштовними залишаться лише частина медпослуг

Після проведення реформи охорони здоров'я безкоштовними залишаться лише частина медпослуг Фото: Ковтонюк розповів про підготовку до впровадження глобальної реформи охорони здоров'я

У даний момент гарантований пакет знаходиться в стадії розробки.

В результаті запланованої на найближчі роки реформи охорони здоров'я безкоштовними залишаться лише частина медичних послуг. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"З'явиться гарантований державою безкоштовний пакет медичних послуг і ліків, які українці зможуть отримувати в медустановах. Сам пакет, крім, власне, переліку безкоштовних медпослуг, будуть включені тарифи і рівні спільної оплати держави і пацієнта за медпослуги, які держава не може надавати безкоштовно. Це вводиться для того, щоб чітко відобразити в законодавстві наше право на безкоштовну медичну допомогу, закладене в Конституції", - заявив Ковтонюк.

За його словами, якщо реформа буде прийнята і вступить в силу, Кабмін повинен буде щорічно приймати гарантований перелік, в якому буде вказано, які саме послуги українці зможуть безкоштовно отримувати у медустановах.

Втім, поки що неможливо сказати, яким буде гарантований пакет безкоштовних медпослуг, так як перший з нихпланируется розробити тільки в 2018 році.

"Перший гарантований пакет буде розроблений в 2018 році на 2019 рік. Зараз ми працюємо над принципами і процедурами, згідно з якими він буде складено", - зазначив заступник глави МОЗ.

Він уточнив, що гарантовано безкоштовними залишаться екстрені та паліативні медпослуги, первинна медична допомога, включаючи загальні аналізи крові та сечі, а також щеплення з календаря вакцинації.

Нагадаємо, 16 березня Кабмін затвердив новий перелік для отримання безкоштовних ліків у лікарнях.