ua en ru

Протистояння Азарова і Королівської може поновитися в уряді, - експерт

Враховуючи, що в історії взаємин Азарова і Королівської вже був період політичного протистояння, не виключено, що воно може поновитися вже всередині уряду. Про це сказав керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, коментуючи вчорашню заяву Прем'єр-міністра про те, що гроші на соціальні виплати в Україні є, але платити людям невигідно для економіки.

«Враховуючи, що в історії взаємин Азарова і Королівської вже був період політичного протистояння, не виключено, що воно може поновитися вже всередині уряду. В даному випадку мова може йти про потенційно можливий конфлікт з приводу пріоритетів у використанні бюджетних коштів, стратегії і тактики здійснення соціальних виплат», - сказав Володимир Фесенко.

За словами політолога, в цьому конфлікті буде присутній значною мірою світоглядне та ідеологічний зміст, а також специфічна історія особистих відносин Миколи Азарова і Наталії Королевської. Зовні це може виглядати як конфлікт функціональних інтересів: у Прем'єр-міністра є своє бачення пріоритетів соціально-економічної політики, а міністр соціальної політики буде боротися за своєчасне і повне здійснення соціальних платежів.

«Микола Янович - представник старої управлінської школи. Він орієнтований насамперед на предметні результати управлінської роботи - нові будівництва, об'єкти соціально-економічної інфраструктури, введені в дію. А ось для Наталії Королевської своєчасні соціальні виплати - це головний пріоритет. Як міністр соцполітики і молодий політик, який думає про своє майбутнє, вона повинна всіма силами боротися за те, щоб соціальні виплати здійснювалися своєчасно і в повному обсязі», - зазначив він.

Володимир Фесенко також зазначив, що нинішнє політичне кредо і посадовий обов'язок міністра соцполітики - боротьба за бюджетне забезпечення соціальної політики, захист інтересів отримувачів соціальної допомоги.

Нагадаємо, вчора прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що «гроші на соціальні виплати в Україні є, але платити людям невигідно для економіки». «Ми виходимо з того, що те, що нам конче необхідно, а це, насамперед, питання соціальні, грошей у країні вистачає. Але якщо уряд буде обмежуватися виключно соціальними виплатами, то країна розвиватися не буде», - заявив прем'єр.