ua en ru

Протести у Варшаві: президент Польщі просить усіх заспокоїтися

Протести у Варшаві: президент Польщі просить усіх заспокоїтися Фото: Анджей Дуда

Анджей Дуда готовий стати посередником між парламентською більшістю та опозицією

Президент Польщі Анджей Дуда звернувся до всіх політичних сил країни із закликом заспокоїтися і не заважати роботі парламенту. Він також висловив сподівання на швидке розв'язання ситуації, передає ВВС.

Зазначено, що глава Польщі готовий стати посередником між парламентською більшістю та опозиційними силами.

У Варшаві в суботу тисячі людей протестують через дії влади, вимагаючи припинити утиски ЗМІ. Мітинги пройшли і в інших містах Польщі. Польська опозиція закликала до кількаденних акцій протесту.

Натовп зібрався біля президентського палацу у Варшаві. Люди вигукували гасла "свобода, рівність, демократія". Деякі з протестувальників тримали копії конституції. Демонстранти пішли маршем до будівлі Сейму. У місті багато поліції.

Серед вимог демонстрантів є "захист демократії", "свобода слова, рівність, демократія". Протестувальники тримають прапори Польщі та ЄС. В акціях протесту беруть участь опозиційні партії Польщі.

За даним поліції, протести проходять без порушень громадського порядку.

Нагадаємо, раніше парламентська опозиція Польщі звернулася до прокуратури щодо оцінки дій маршалка (спікера) Сейму Марека Кухцінського під час засідання ввечері 16 грудня і законності голосування за державний бюджет.