ua en ru

Протести в Польщі: опозиція звернулася в прокуратуру щодо подій у Сеймі

Протести в Польщі: опозиція звернулася в прокуратуру щодо подій у Сеймі Фото: Ришард Петру подав заяву в прокуратуру

Йдеться про можливе вчинення злочину спікером Сейму

У Польщі парламентська опозиція звернулася до прокуратури щодо оцінки дій маршалка (спікера) Сейму Марека Кухцінського під час засідання ввечері 16 грудня і законності голосування за державний бюджет. Про це передає місцеве видання Onet.pl.

Зазначено, що лідер партії Nowoczesna Ришард Петру звернувся до окружної прокуратури Варшави, в якому повідомив про можливе вчинення злочину спікером Сейму.

Зокрема Петру попросив прокуратуру внести до Сейму клопотання про зняття недоторканності з Кухцінського.

Повідомляється, що спікеру закидають невиконання посадових обов’язків, зокрема неналежне інформування всіх депутатів про засідання Сейму, недотримання кворуму, обмеження роботи депутатів.

Крім того, за даними RMF24, глава найбільшої опозиційної партії "Громадянська платформа" й екс-глава МЗС Гжегож Схетина також оголосив про наміри звернутися до прокуратури з приводу голосування за держбюджет.

Депутати опозиції стверджують, що під час вчорашнього голосування за бюджет парламентарі від правлячої "Права і справедливості" дописували свої імена у список присутніх уже після завершення засідання.

"Усі, хто порушив закон, мусять знати, що відповідатимуть за це", - запевнив Схетина, наголосивши, що бюджет ухвалили незаконно.

Він також додав, що депутати "Громадянської платформи" надалі лишаються у Сеймі і наполягають на скликанні засідання 20 грудня.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що маршалок польського парламенту Марек Кухцінський видав заборону на доступ журналістів до будівлі законодавчого органу на ці вихідні (17-18 грудня).